MMA zápasník Jorge Masvidal bojuje proti Nateu Diazovi na UFC 244 v New Yorku.

MMA zápasník Jorge Masvidal bojuje proti Nateu Diazovi na UFC 244 v New Yorku. | foto: AP

Zkažený mizera z UFC. Diazovi roztrhl obličej tak, že zakročili doktoři

  • 21
Roztržené obočí mu prakticky viselo přes oko. Otevřenou ránu mu doktoři zašívali i na lícní kosti. Přesto MMA zápasník Nate Diaz nechápal. „Jsem v pohodě, můžu pokračovat,“ přesvědčoval v kleci ošetřovatele. Tak snadno se pásu o největšího grázla UFC vzdát nehodlal.

Jenže neměl na výběr. Po třetím z pěti kol doktoři jeho duel s Jorgem Masvidalem ukončili. Diaz se svým zdravím dál hazardovat nesměl, prohrál.

Vyprodaný newyorský stadion Madison Square Garden v tu chvíli naplnilo zklamání. Takhle skončil krvavý vrchol večera, jenž měl určit nejzkaženějšího mizeru v UFC? (Na vítěze čekal pás se třemi písmeny BMF, v anglickém originále „The baddest motherfu*ker“).

Samotného šéfa Danu Whitea v tu chvíli napadlo, že se musela stát chyba. Když si ale Diaze později prohlédl zblízka, názor změnil: „Je lehké z pohodlí křesla řvát, že doktoři rozhodli špatně. Jenže Nateovi obočí viselo přes oko, krvácel. Nejspíš ho čeká plastická operace. Že chtěl v zápase pokračovat? Jasně, on je takový, proto ho máme rádi.“

Takhle Diaz vypadal po zašití:

These cuts were much worse then they looked on TV. Respect to @natediaz209 for pushing the Dr to continue.

3. listopadu 2019 v 9:00, příspěvek archivován: 3. listopadu 2019 v 12:38

Oba soupeři do té doby předváděli atraktivní a kvalitní podívanou. Masvidal k tomu přidal naprostou dominanci, a to zejména v prvním kole. Na samém začátku zkusil Diaze vystrašit úderem kolene při výskoku. V červenci takhle poslal do bezvědomí Bena Askrena už po dvou vteřinách a zapsal nejrychlejší K.O. v historii UFC.

Za neustálého tlachání a s úsměvem na tváři pokračoval tvrdými kopy i pěstními údery. Právě v první minutě způsobil Diazovi kritické zranění, se kterým soupeř v oktagonu vydržel dalších 14 minut. Zůstal by v něm i déle, kdyby mohl.

Jenže pravidla jsou v tomhle neúprosná, úsudek doktora má větší váhu než slovo rozhodčího či zápasníků. Aby nehrozilo vážnější zranění, do čtvrtého kola boj nepustili.

Samozřejmě, že Diaz nesouhlasil. „Neskončil jsem, Masvidal to věděl. Byl jsem připravený ho převálcovat. Opravdu takovou výhru přijme? Potřebuju odvetu!“ zlobil se následně.

„Ne vždy dostanete takový konec, jaký byste si přáli. Ale byl to dobrý zápas,“ uvedl White smířlivě.

„Jsem typ člověka, který potřebuje soupeře poslat do jiné dimenze. Ne, že vyhraju, když někdo uklouzne,“ tvrdil Masvidal. „Stejně bych ho ukončil, ale odveta bude. Chci další prachy a zápasy s ním to zajišťují.“

Duel Masvidala s Diazem byl opravdu jedním z vrcholů roku 2019. Masově sledovaným. Do New Yorku se osobně přijel podívat i Donald Trump - jako první prezident Spojených států se zúčastnil turnaje UFC. Pás předávala mediální hvězda Dwayne Johnson, kterou můžete znát třeba z filmů Rychle a zběsile.

Co dál s oběma účastníky? Diaz si kromě jiného postěžoval na to, že šel do zápasu příliš brzy, k čemuž ho mělo vedení UFC dotlačit, teprve v srpnu porazil Anthonyho Pettise. „Proč jsem nemohl mít půl roku pauzu?“ ptal se. Nicméně se zápasem s Masvidalem souhlasil.

A právě vítěz má teď otevřených mnoho dveří. Ve hře by mohl být souboj o titul s vítězem duelu Kamaru Usman - Colby Covington, zájem o něj projevil i Conor McGregor, jenž se opět vrací na scénu.

„Dokážu, že neexistuje nikdo, kdo by mi byl rovný,“ slíbil Masvidal.

Podívejte se na ukázku z duelu: