Jan Trávníček, horolezec

Jan Trávníček, horolezec | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Pátý Čech na K2 teď Himálaj vymění za silničku, míří na Šumavu

  • 2
Je to přesně dva týdny, co plzeňský horolezec Honza „Tráva“ Trávníček stanul s dalším Čechem Radkem Jarošem na vrcholu druhé nejvyšší hory světa, K2 (8 611 metrů nad mořem). Ve čtvrtek večer přiletěla celá expedice v pořádku do Česka.

„Takové přivítání jsem ještě nikdy neměl,“ kroutil hlavou Trávníček. Na Ruzyni na horolezce čekaly na dvě stovky lidí - novináři, fanoušci, kamarádi. Byli vytrvalí; letadlo z Islámábádu dosedlo v Praze o dvě hodiny později, namísto 18.15 až po 20. hodině.

„Byly tam připravené různé plakátky,“ nastínil Honza Trávníček, kterého jen trochu mrzelo, že ochranka na letišti nepovolila mikrofon. Když pak s Radkem chtěli lidem něco říct, nebyli moc dobře slyšet. Radost mu to však nezkazilo. „Tam mi docvaklo, že jsme doma. Na té Ruzyni,“ říká spokojeně Trávníček.

První hodiny pro něj byly hodně hektické. V Plzni si stihl dát dvě piva s kamarády, noc pak trávil vybíráním fotek na tiskovou konferenci. Pořádně nespal. Hned ráno jel do Prahy, čekalo jej vysílání v Českém rozhlase, tisková konference, oběd a pak už zas cesta do Plzně.

„Teď se těším, že se půjdu projet na silničce (silniční kolo). Chci se protáhnout, vyčistit hlavu,“ svěřoval se v pátek před sedmou hodinou večer. Času nazbyt rozhodně neměl, od devíti jej už zase čekali kamarádi a fanoušci v plzeňském klubu Rock'n'Wall. „Spánek doženu zítra,“ smál se a dodal, že víkend stráví nejspíš na Šumavě. S kolem. „To mi strašně chybělo,“ vysvětluje.

Honza Trávníček je pátým Čechem, který na vrchol K2 vylezl. Jen o chvíli před ním tam stanul Radek Jaroš, který tím získal Korunu Himálaje. Vystoupil na všech 14 osmitisícových vrcholů.

Letošní rok byl na K2 výjimečný, na vrchol se dostala řada horolezců. „Tenhle rok byl hodně úspěšný. Počasí bylo neuvěřitelné, deset dní bylo summit days, kdy se dalo jít na vrchol. To je fakt dobré,“ upozorňuje Trávníček. Odhaduje, že na vrchol se mohla dostat až polovina z přítomných horolezců v základním táboře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž