Jan Micka

Jan Micka | foto: ČSPS - Martin Sidorják , iDNES.cz

Micka si na Světovém poháru doplaval pro dvě medaile, na pódiu i Luňák

  • 0
Český plavec Jan Micka skončil na Světovém poháru v Budapešti druhý na patnáctistovce a třetí v závodu kraulařů na 400 metrů. Jako první Čech se tak letos zařadil mezi medailisty. Teprve sedmnáctiletý Sebastián Luňák pak skončil třetí na 200 metrů motýlek.

Závod na 1 500 metrů volný způsob vyhrál Němec Florian Wellbrock, který se jako jediný dostal pod hranici 15 minut. Micka s ním prohrál o pět vteřin a dosáhl času 15:03,19.

Čtyřstovku i počtvrté v sezoně vyhrál Litevec Danas Rapšys, který podobně suverénně vládne také poloviční trati. Micka ve finále dohmátl v čase 3:50,83, loňský mistr světa z krátkého bazénu Rapšys byl o 1,74 sekundy rychlejší. Druhý skončil domácí Kristóf Milák, jehož doménou jsou motýlkářské tratě.

Sebastiána Luňáka dělily pouhé čtyři setiny sekundy od triumfu ve vyrovnaném finále závodu na 200 metrů motýlek. Český junior dohmátl třetí, za vítězným Maďarem Bencem Biczóem skončil na druhém místě ruský plavec Daniil Pachomov.

Luňák se v rozplavbách jako jediný dostal pod dvouminutovou hranici, ve finále pak zaplaval čas 1:58,71. Za stříbrem zaostal o dvě setiny. Až za ním skončil například domácí reprezentant Dávid Verrasztó, trojnásobný mistr Evropy na dlouhé polohovce.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž