Baseballový trenér Jan Gregor

Baseballový trenér Jan Gregor | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Baseballový kouč Gregor chtěl změnu, od áčka přejde k třebíčské mládeži

  • 0
Čtyři roky a dost. Baseballový trenér Jan Gregor na vlastní žádost opouští extraligové áčko Nuclears a v rámci třebíčské organizace se od nové sezony přesune k mládežnickým výběrům. Konkrétně k týmu do 15 let.

„S některými hráči jsem byl už strašně dlouhou dobu, takže jsem chtěl změnu ve sportovním životě,“ vysvětluje Gregor, který už od mládeže vedl současné talentované mladíky z áčka: Lukáše Hloucha, Marka Krejčiříka nebo Miroslava Křivánka. Nyní by chtěl vychovat jejich pokračovatele.

„Nebyla to pro mě žádná novinka,“ říká předseda oddílu Jan Urbánek. „Honza se už loni vyslovil, že by ho mládež naplňovala.“

V poháru hráli dvakrát finále, na trofej nedosáhli

U třebíčského týmu tak končí trenér, který v posledních čtyřech letech dovedl hned dvakrát Nuclears do finále českého poháru. „Škoda že jsme v obou případech prohráli, ten pohár bych určit chtěl mít ve své sbírce,“ připouští Gregor.

„Ale i dvě finále jsou pro náš klub úspěchem. Třebíč je strašně malé město na to, abychom měli nějakou větší hráčskou základnu. Takže jsme rádi za to, co máme a jak to v Třebíči děláme,“ pokračuje.

„Třebíč je strašně malé město a dvě finále poháru během čtyř let jsou pro náš klub úspěchem.“

Jan Gregor, trenér Nuclears

Před dvěma lety Nuclears ve finále poháru podlehli doma Drakům Brno 2:3. Letos s juniorkou stejného brněnského klubu prohráli 2:9.

„Bylo to ale velmi těsné, ještě v osmé směně byl stav 2:3,“ mrzí Gregora, který v posledním zápase neměl k dispozici kompletní tým.

„Všichni víme, že sezonu stavíme na tom, že máme opory z řad cizinců. Ale tak je to ve všech sportech. Stačí se podívat třeba na fotbalovou ligu nebo na momentální mistrovství světa v basketbalu, kdy za český tým hraje Blake Schilb,“ popisuje Gregor.

„Jenže my jsme teď vinou termínu měsíc nehráli soutěžní zápas, tři naši nejlepší hráči chtěli zpátky, dohrát zbytek sezony v Americe. A my jsme je v rámci dobrých vztahů pustili,“ vysvětluje. „Přitom kdybychom ty tři cizince měli, nebyl by pro nás problém mládežnický tým posílený o extraligové nadhazovače Brna porazit.“

Takto Třebíč znovu zůstala jediný krůček před splněním svého cíle.

„Škoda je i to, že nám loni i letos o malý kousíček uteklo extraligové play off,“ lituje Urbánek. „Ale to je v důsledku toho, že máme hodně mladý tým. Je potřeba, aby kluci nabrali zkušenosti. A pak máme šanci být v první šestce,“ věří hrající předseda třebíčského klubu.

Na jméno nového trenéra v Třebíči nespěchají

Nuclears nyní potřebují najít Gregorova nástupce. „Ideální by bylo, kdyby jasno bylo co nejdříve,“ myslí si Gregor. „Tento týden máme trenérskou schůzi, následně to bude řešit vedení klubu. Uvidíme, jak to dopadne.“

Pár tipů by prý měl. „Ale zatím je nechám v utajení. S těmi lidmi komunikujeme a mají angažmá, jsou v jiných klubech. Takže než se s nimi domluvíme, nemůžeme to pustit do médií,“ omlouvá se.

To Urbánek důležitou volbu rozhodně neplánuje uspěchat. „Jasno s největší pravděpodobností bude do konce roku,“ říká. „Teď je přestávka, fyzickou přípravu můžeme zvládnout v režimu asistenta nebo některého z kluků z hráčského kádru. A když se nám podaří sehnat třeba hrajícího trenéra z Ameriky, nepřijde dřív než v příštím roce,“ doplnil šéf třebíčského klubu.

Evropská premiéra MLB? Londýn sledoval obří show

Gregor vzpomíná

Během deseti let, po které se profesionálně věnuje trénování baseballu, kouč Nuclears Třebíč Jan Gregor zhlédl už nepočítaně zápasů nejprestižnější soutěže světa: MLB (Major League Baseball).

„Pokaždé, když se dostanu do Ameriky, se snažím navštívit nějaký zápas. Takže už jsem jich viděl opravdu hodně,“ líčí Gregor. „Ale není zápas jako zápas. Vždy si vybírám kluby, na které se chci podívat. A také na stadiony, protože ne každý stadion je pěkný.“

K jeho favoritům prý patří dva tradiční celky: New York Yankees a Chicago Cubs. „I když Yankees, poté co se přesunuli ze starého stadionu na nový, už mě tolik nezajímají,“ tvrdí. „Naopak Chicago nebo třeba San Francisco mají tradiční stánky, které jsou nádherné svojí architekturou. Na jejich zápasy se rád podívám kdykoliv.“

Právě domácí prostředí klubů je přitom pro Gregora důležitým prvkem. „Když zjistíte, že je stadion krásný a je v centru města, tak vás všechno baví víc, než když jedete na nějaký okraj průmyslové zóny,“ vysvětluje. „Tam je pak vše jinak.“

Letos v létě však Gregor nemusel za MLB do Ameriky. Prestižní soutěž totiž v rámci London Series mohl na konci června sledovat v Londýně.

„Byl to velký svátek pro evropský baseball, protože poprvé v historii se Major League Baseball hrála v Evropě,“ zmiňuje dvojzápas mezi tradičními divizními rivaly New York Yankees a Boston Red Sox. „Byla to neskutečná americká show, na které vystoupila i královská rodina a známá kapela Imagine Dragons,“ vzpomíná.

Více než doprovodný program však diváky nadchl samotný duel. „Byl dlouhý tři a půl hodiny. A bylo to zajímavé i tím, že padlo strašně moc bodů,“ komentuje vítězství Yankees 17:14. „Neskutečný zápas, ve kterém bylo šest homerunů.“

Na obou týmech bylo vidět, že střetnutí pojaly svátečně. „Hned první směna skončila 6:6 na body. Hráči ji vzali exhibičně, chtěli Evropě ukázat, co je velký baseball,“ všiml si Gregor.

Přesto, že vstupenky nebyly levnou záležitostí (nejlevnější stály 30 liber, nejdražší 220), oba duely byly vyprodané. „Na obou zápasech bylo téměř 60 tisíc lidí. To je docela dost i na americké poměry,“ říká Gregor. „Kdyby to bylo v Americe, je to jedna z největších návštěv na baseball od roku 1930, kdy se hrálo exhibiční utkání v Los Angeles,“ popisuje.

„Jelikož ale v Londýně momentálně bydlí tři sta tisíc Američanů, vůbec nepotřebovali, aby na zápas šli Evropané,“ dodal s úsměvem.

Trojici hráčů z Třebíče se na kempu pro skauty dařilo

Do Londýna však Gregor necestoval jen jako fanoušek. Naopak.

„V rámci doprovodného programu se zde hrál turnaj, na kterém se představilo devadesát nejlepších hráčů z Evropy, Austrálie a Afriky. Já jsem koučoval jeden z týmů a měl jsem tu čest, že jsem všechny zápasy vyhrál,“ těší ho.

„Nešlo ale o výsledky, byla to akce pro americké skauty, aby je hráči zaujali,“ doplnil. „Kempu se zúčastnili tři hráči z Třebíče: Lukáš Smejkal, Lukáš Hlouch a Marek Krejčiřík. A všem se dařilo výborně,“ těší ho. „Měli jsme ale nevýhodu, pro skauty nebyli tak zajímaví. Ani jeden nemá po maturitě, a oni čekají, až budou mít po škole,“ dodal kouč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž