Jákl skončil pátý, ale opět se zranil

P r a h a - Český judista Petr Jákl dnes obsadil páté místo na turnaji Aral Grand prix v Praze při svém prvním startu v letošní sezóně, nicméně radost z prvních bodů do žebříčku olympijské kvalifikace pro Sydney mu zkalilo opětovné zranění kolena. "Soupeř nastoupil na chvat osoto-gari, prolomil mi nohu a tělesné váhy nás obou se přenesly na moje koleno," popsal Jákl osudný okamžik, ke kterému došlo 2:33 minuty před koncem zápasu.
"Je to hrozná smůla, myslel jsem, že už jsem si všechna zranění vybral. Naštěstí to snad nebude nic vážného. Stejně však budu muset vynechat turnaj ve Varšavě a připravit se až do Říma. Postupová šance na olympiádu ale ještě pořád existuje." Jákl, laborující dlouhou dobu s vleklými problémy se zády, zpočátku procházel soutěží jako nůž máslem. Gruzínce Čočišviliho zdolal na ipon, Tonkova z Bulharska na vazaari.

Až pozdější stříbrný medailista Španěl Ernesto Perez byl nad jeho síly a pak přišlo v opravách inkriminované utkání s Munteanem. "Je to vlastně paradox, že jsem zatím skončil jako nejlepší z našich. Po dvou týdnech tréninku bych měl být spokojen. Dokud mi vycházely nástupy a měl jsem navrch, tak to šlo, ale čím déle se zápas táhl, tím to bylo horší. Od určitého momentu utkání s Rumunem jsem měl pocit, že se peru se dvěma soupeři najednou," usmíval se Jákl při vzpomínce, jak rapidně mu docházely fyzické síly.

Po sedmé příčce Michaely Vernerové (do 57 kg) v sobotním programu nedokázaly její kolegyně naplnit předpovědi svazového trenéra Michala Vachuna. Nejlépe si vedla zkušená Radka Štusáková, jež v kategorii do 63 kg skončila sedmá. Danuše Zdeňková ve stejné váze a Andrea Pažoutová (do 70 kg) obsadily devátá místa.

Boj o účast na OH vyvrcholí na mistrovství Evropy v polské Vratislavi (18.-21. května). Žebříček kvalifikace se skládá z deseti turnajů. Každý judista si může vybrat šest z nich, započítávají se dva nejlepší výsledky a umístění na ME, nebo tři nejlepší výsledky na turnajích. Z evropské kvalifikace postoupí pět žen a devět mužů v každé kategorii.

Před Aral Grand prix v redukovaném pořadí na jednoho závodníka z každé země bez přímo  ostupujících z mistrovství světa na tom z českých reprezentantů byly nejlépe Zdeňková a Pažoutová, kterým patřila osmá příčka. Švec se dělil o desáté až dvanácté místo. Na OH v Atlantě v roce 1996 startovali čtyři čeští judisté. V současné době má právo účasti pouze Vernerová díky bronzu z loňského mistrovství světa v Birminghamu.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž