Maxijachta Wild Oats XI

Maxijachta Wild Oats XI | foto: AP

Jachta Wild Oats XI podeváté vyhrála závod Sydney-Hobart

  • 0
Maxijachta Wild Oats XI vyhrála regatu Sydney - Hobart a její posádka slaví rekordní deváté vítězství v prestižním závodě. Druhá loď v celkovém pořadí Black Jack však vzápětí vznesla oficiální protest kvůli tomu, že vítězná jachta podle ní vypnula svůj GPS signál.

Wild Oats XI doplula do cíle jako první i v minulém ročníku, ale tehdy tým kapitána Marka Richardse připravila o rekordní zápis i historicky nejlepší čas dodatečná penalizace za nebezpečný manévr.

Prvenství proto tehdy slavila loď LDV Comanche, která letos dlouho sváděla nadějný boj o obhajobu i s dalšími maxijachtami Black Jack a Infotrack. Pátá loď této kategorie Scallywag odstoupila po několika hodinách kvůli zlomenému čelenu.

V 74. ročníku se od počátku odehrával na 1170 kilometrů dlouhé trase vyrovnaný boj s několika změnami v čele pořadí. Wild Oats XI naposledy převzala od Comanche vedení před úsvitem a do Hobartu doplula v čase 1 den, 19 hodin, 11 minut a 14 sekund. Druhá loď v cíli Black Jack zaostala o 28 minut, Comanche byl třetí před Infotrackem.

„Skvělé vítězství. Dokázali jsme to. Ještě nikdy v čtyřiasedmdesátileté historii tohoto závodu čtyři maxijachty takto nebojovaly o vítězství jako tentokrát,“ radoval se vítězný tým na facebooku.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Jachting, Sydney, Facebook