Jachtaři už plují k americkým břehům

P r a h a - První zatěžkávací zkoušku mají za sebou čeští jachtaři Martin Ducháč a David Křížek, kteří se snaží o přeplutí Atlantického oceánu na ultralehkém katamaranu vlastní konstrukce bez doprovodných plavidel. Dobrodruzi mají za sebou prvních 1500 kilometrů ze španělského Cádizu do Las Palmas na Kanárských ostrovech. Dopoledne se vydali na stěžejní část jejich cesty - poplují přes Atlantik až na ostrov Martinique.

Z jihošpanělského Cádizu čeští mořeplavci vypluli později než plánovali, protože na moři vál vítr dosahující stokilometrové rychlosti. Od břehu odrazili 10. března, ale po padesáti mílích u Casablanky nastalo bezvětří a přes dva dny plavidlo téměř stálo. "Bilance našeho úsilí je žalostná, jen nějakých 30 mil. Navíc je mlha, že by se snad dala krájet," napsal si do lodního deníku Ducháč.

Povětrnostní podmínky se postupně zlepšily a mořeplavci za jeednáct dnů klidné plavby překonali 800 námořních mil. Dorazili do přístavu v Las Palmas, kde čtyři dny načerpávali nové síly. Suchozemci Ducháč a Křížek se v pátek v 10:00 vydali na Atlantický oceán. Před sebou mají přibližně 5200 km a podle odhadů by měli na Martinique dorazit kolem 19. května. Češi poplují podobně jako kdysi objevitel Ameriky Kryštof Kolumbus.

"Budeme využívat pasátních větrů jako on, a to proto, že jsou relativně stálé a stejně silné," prozradil Ducháč. Přeplout Atlantický oceán se Ducháč s Křížkem snaží na katamaranu - dvojtrubé plachetnici z nafukovacích plováků s nosnou konstrukcí zhotovenou z profilů z lehkých slitin, vážící pouhých 230 kg. Loď je dlouhá sedm metrů, široká 5,5 a vysoká devět metrů. Jachtaři používají tři plachty, jednu hlavní a dvě kosatky, o celkové ploše 25 metrů čtverečních.

Česká posádka katamaranu Ducháč, Křížek při tréninku v Chorvatsku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž