Šampion Velké pardubické Váňa je unikát. Nic mu nezakazujte

  11:30
Je snad panem Nezničitelným? Sám o sobě přece říká: "Na mém těle není možná jediná kost, která by už nebyla zlomená." Roku 1994 se žokej Josef Váňa po pádu ocitl ve stavu klinické smrti, zčásti si utrhl levou plíci. Dva měsíce poté se vrátil do dostihů.

ŽOKEJ. Jak v 56 letech vyhrát Velkou pardubickou? Moc nechlastat, nekouřit, denně sedět pět hodin na koni, radí Josef Váňa. | foto: Alexandra MlejnkováČTK

A předloni? Bylo zle. Manželka Pavla Váňová vzpomíná: "Když se vrátil z Ruska se zlomenou páteří, měla jsem o něj vážně strach. Tehdy mu doktoři dostihy zakázali." Přesto jel loni Velkou znovu.

Letos ji s Tiumenem vyhrál. V 56 letech. Už pošesté. Tady je Váňův recept: "Umím se připravit, moc nechlastám, nekouřím, denně sedím 5 hodin při práci na koni, sportuju. A když dvakrát spadnu na kokos a všechno mě bolí, neříkám hned: Já končím."

Traduje se o něm, že má snížený práh bolesti. "Ten má skoro každý žokej. Adrenalin bolest otupuje, u zvířat i u lidí," mávne rukou.

Běhat nesmí. O to víc plave

Poslední tři měsíce se skoro nedotkl alkoholu. "Přitom já vyrostl na Valašsku, pořád jsem tam byl u vína, u alkoholu a pil pro radost." Teď? Prezident Klaus mu během dekorování vítězů nabídl sekt. Jen ucucl a vrátil ho. Stále se hlídal.

Výjimečný muž

Učil se ošetřovatelem koní, ale 2 týdny před závěrečnými zkouškami ho vyhodili. "Pral jsem se, chránil jsem čest své dívky." Byl pak pomocným dělníkem, strojníkem lyžařského vleku i členem Horské služby. K dostihům se dostal náhodou, když při narozeninové party upoutal svým uměním znalce. Ve Velké poprvé startoval až roku 1985, ve 33 letech. O dva roky později ji poprvé vyhrál. Dnes drží rekord v počtu účastí (23), jezdeckých triumfů (6) a trenérských vítězství (7). Přežil klinickou smrt, jezdí s umělým kyčelním kloubem. Ale stále jezdí.

Váňa chodí shrbený, ruka ho brní, občas ztrácí bičík. Bez pomoci fyzioterapeuta a homeopatika by nejezdil, 7. prosince musí s páteří na další operaci. Kvůli problémům s kyčlí navíc nemůže běhat ani šlapat na kole. O to víc plave a cvičí.

"Maká na sobě jako třicetiletý vrcholový sportovec," oceňuje Ivo Köhler, majitel Tiumena. "Hrozně ho baví dřít, cvičí s obrovskou vervou. Nikdy mi nedá najevo, že už nemůže," říká Váňová. Byť manžel přiznává: "Bývá to peklo."

V pátek před Velkou vyzval 18letého syna Josefa, rovněž žokeje, na souboj v plavání. Zatímco slavný dostih měří 6 900 metrů, oni plavali 690 metrů. "Táta si nějak troufá," prohodil nejprve Váňa mladší. Pak s otcem prohrál a uznale pronesl: "Trhal rekordy."

Tolikrát se Pavla Váňová manžela pokoušela přesvědčit, aby už neriskoval a dostihy nejezdil. "Rezignovala jsem," říká dnes. "Uvědomila jsem si, že jsou na světě výjimeční lidé, kteří dostali od pánaboha naděleno, a těm je zakázáno něco zakazovat. Bylo by to stejné, jako kdyby Gottovi zakázali zpívat."

Život u Váňů na statku je nekonečnou prací, u koní začínají ráno v šest, do noci papírují. Ale aby muž dostihy posedlý zůstal "pouze" trenérem? Obávaný scénář stále odmítá. "Pokud při Velké nesedím v sedle, pokouší se o mě na tribuně infarkt," tvrdí. Jestliže ji sám jede, chrání vlastně své zdraví...

Jako kůň. Má klapky na očích

"Manžel je jako kůň, který má klapky na očích," líčí Váňová. "Žije jen pro koně – a na druhém místě pro rodinu. Jezdí denně až 6 lotů (skupin koní). Když jiní padají na hubu a nemůžou, on jezdí ty největší svině."

Na dostizích zaslechnete, že Váňa je tvrdý na sebe, lidi ve svém okolí i své koně. "Ne, na koně jen tehdy, když jsou to falešní parchanti a nepracují," hájí ho manželka. Stejně tak majitel Köhler: "Není to přehnaná tvrdost, ale profesionalita."

Umí vybírat ty pravé koně pro vlastní stáj i pro sebe. Na dvojnásobnou vítězku Sixteen by si Váňa ve Velké nesedl. "Ta potřebuje jemnou ruku, zato Pepa je chlap-rajťák tvrdšího rázu. Proto si nerozumějí," soudí trenér Pavel Složil. Pavla Váňová s úsměvem přitaká: "Sixteen je pro něj příliš nevyzpytatelná ženská potvora."

S hloubavým Tiumenem si naopak poradit umí, vyhecuje ho. Kritikům, co psali, že stárnoucí Váňa se už nechá koni jen nést, poslal ráznou odpověď.

"Jezdec má na úspěchu koně veliký podíl," říká Ivo Köhler. "Zlehčeně řečeno je úspěch z 50 procent dílem koně a z 50 procent jezdce. Dobrý jezdec pomůže koně provlíct dostihem tak, jak má. Špatný jezdec dobrého koně i zkazí. Ale pan Váňa je ten nejlepší."

Trenérka Martina Růžičková radí: "Jak jet Velkou? Musíte se držet Pepči Váni, zná ji nejlíp." Své zkušenosti prodal letos stoprocentně. To, jak nechal Tiumena na oválu cválat vnějším obloukem mimo rozbředlou břečku, byl mistrovský tah.

Václav Sůra, jezdec třetího Numera Dua, potom věštil: "Skončí na vrcholu a už to nechá mladším." Málokdo tomu věří. "Jediným, kdo by mu ježdění dokázal rozmluvit, je jeho zdraví. Jinak nikdo," říká manželka.

Před třemi lety v rozhovoru pro MF DNES Váňa slíbil: "Až ještě jednou vyhraju Velkou, vezmu rodinu na Kanáry." Dosud nikdy společně na dovolené nebyli. "A nebudeme ani teď," tuší Pavla Váňová. "Kdo by se o ty naše koně staral?"

Flegmatik Tiumen neslavil. A Váňa ve Váňově usnul

Pavla Váňová a Tiumen

Já že vyhrál nějakou Velkou? No a co! Vy s tím naděláte. To si možná pomyslel v pondělí v Bohuslavi na Karlovarsku hnědák valach Tiumen. Žádné vzrušení či euforie. Proč taky? "Když jsme loni přivezli z Velké vítěznou Sixteen, skákala radostí, šklebila se, byla celá rozdováděná," vzpomínala Pavla Váňová, která společně s manželem v Bohuslavi a Mlýnci oba koně připravuje.

Jenže rozverná a čas od času i panovačná koňská princezna Sixteen není flegmatik. To Tiumen ano. A jaký. "Od narození je to kůň pohoďák, šíleně hodný. S ním je radost pracovat. I děti se na něm učí jezdit."

Když za ním Váňovi v nedělním ránu přišli do pardubických stájí, nelomcovala s ním závodní horečka. "Ležel tam na zemi a spal, bez zájmu, že se běží Velká. Někdy spí i tehdy, když jde do dostihu."

Tiumen pak odvedl svoji pernou nedělní práci, vyhrál, poslechl si hymnu, načež ho zase naložili a vyrazil směr Karlovarsko. To jeho žokej Josef Váňa ještě přenocoval v Pardubicích, zúčastnil se oslavy na zámku. "Byla příjemná. Peter Gehm mi podal ruku a slíbil mi, že zase začne chodit. Ale dlouho jsem nezůstal. Nastoupila únava."

Tiumen dorazil do Bohuslavi před půlnocí. Ráno v osm už s ním Pavla Váňová vyjížděla na procházku, v říčce si zchladil nohy. "To mu prospělo. Potřeboval po tak náročném dni tělo rozhýbat. Kdyby nešel ven, měl by je ztuhlé."

Dostal také vítěznou odměnu: ošatku jablek a mrkví. Jenže zrovna na ně neměl chuť. Jíst? Proč? Váňa dorazil v poledne, přivítali ho starosta a děti z mateřské školy, s manželkou poobědval. Odpoledne vypnul mobil a usnul.

Fandové zatím přejmenovali jednu z vesnic, kde se český koňský zázrak rodí. Místo cedule "Bohuslav" tu teď najdete jiný nápis. Váňov.

Bohuslavi se nyní přezdívá Váňov - Bohuslavi, kde Váňa připravuje vítěze Velké pardubické, se nyní přezdívá Váňov.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Washington v boji o play off vynuloval Boston, McDavid slavil jubileum

16. dubna 2024  7:09,  aktualizováno  7:37

Aktualizujeme Pondělní zápasy hokejové NHL přidaly na napětí v boji o poslední volné postupové místo do play off....

POHLED: Svědíkův čas ve Slovácku se naplnil. Ztrácel elán, perspektivu

16. dubna 2024  7:28

Nevyhnutelné se stalo skutečností. Veleúspěšná éra trenéra Martina Svědíka ve fotbalovém Slovácku...

Zákopová válka o hokej ve Znojmě. První liga? ICEHL? Nový klub?

16. dubna 2024  7:27

Poslední hokejový zápas v letošní sezoně sehráli Orli Znojmo na začátku března. Bezmála sedm týdnů...

Lídr proti šampionům. Nač se těšit ve finále hokejové extraligy

16. dubna 2024  6:58

Extraligové play off vrcholí. A je na co se těšit! Pardubice proti Třinci. Vítěz základní části...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...