ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Hokejbalisté podlehli na MS Portugalsku, ve čtvrtfinále je čeká Řecko

  • 9
Místo boje o přímý postup do semifinále čekalo na český hokejbalový tým nepříjemné překvapení. Portugalci si totiž senzačním vítězstvím 4:3 zajistili druhé místo ve skupině a svěřence trenéra Drahomíra Kadlece odsunuli na třetí pozici.

Národní mužstvo navázalo na nevydařenou druhou polovinu zápasu s Finskem a po utrápeném výkonu odcházelo ze hřiště se sklopenými hlavami.

Začátek přitom nebyl špatný a při Medeirosovi několikrát stálo štěstí. Poté se však Češi vlastní nedisciplinovaností nechali vylučovat a záhy začali jižané trestat. Přesilovou hru 5 na 3 totiž využil Goncalves a bylo jasné, že to dnes favorit nebude mít jednoduché. Dokázal sice zareagovat po přesilovkové střele kapitána Nováka, ještě jednou ho ale dostala do kolen Creadorova bomba v početní převaze.

Nástup do druhé třetiny navíc českému týmu vůbec nevyšel. Hned po pětapadesáti vteřinách totiž obrana zapomněla na Goncalvese a ten podruhé rozvlnil síť. Poté se sice Češi zvedli, dokázali ale opět jen vyrovnat. Zřejmě nejlepší pasáž hry reprezentantů orámovaly trefy Kejře a Roušala, kteří dvoubrankové manko rychle smazali. "Dnes rozhodovaly přesilové hry. Oni využili téměř každou, my naopak se trápili. Soupeř výborně bránil a především ve středním pásmu byla jeho hráz téměř neprostupná," všiml si po utkání Jan Bacovský.

V dalším průběhu utkání se ale střelecky národní mužstvo už prosadit nedokázalo. Hřešilo především na malou efektivitu v zakončení a chybějící nápady ve finální fázi. Definitivně pak rozjetý vlak zabrzdila přesilová hra, v níž se český tým nedostal ani k ohrožení Medeirosovy branky. "Samozřejmě taková porážka mrzí, ale jednou můžete prohrát s Portugalskem a druhý den jste mistři světa. Máme vyzrálejší mužstvo, dáme do toho srdce a zítra vyhrajeme," slibuje před čtvrtfinálovým duelem Ondřej Kejř.

Třetí dějství se pak Čechům nepovedlo vůbec. V útoku byli téměř neškodní a po Silvově střele přímo po buly dokonce inkasovali. K vyrovnání nevedla ani závěrečná hra bez brankáře, a tak se Češi propadli v tabulce skupiny A na konečné třetí místo. V pátečním čtvrtfinále tak změří síly s Řeckem. "Je to mistrovství světa, každý tým tady má svou kvalitu. Pro nás začíná turnaj teprve ve čtvrtfinále. Řekové asi budou představovat podobný herní styl jako Portugalci, protože také v jejich středu hraje celá řada Kanaďanů," poznamenal trenér Drahomír Kadlec.

Výsledky MS v hokejbalu v Bratislavě

SKUPINA A
Česko -  Portugalsko 3:4 (1:2, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky
: 13. Novák (Kubeš, Tyburec), 17. Kruček (Kejř), 21. Roušal (Kejř) - 9. Goncalves (Creador), 15. Creador (Vargas Dias), 16. Goncalves (Fereira, Azevedo), 36. Da Silva. Rozhodčí: Bežo (SR), Kunz (Něm.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. Diváci: 250.
Česká republika: Heczko - Tyburec, Pospíšil - Bacovský, Novák, P. Chmel, Rejthar, Příhoda - Kubeš, Hudeček, Trčka, Růžička, Kúdela - Krůček, Kejř, Roušal, Hrabica, M. Chmel - Topolánek, Kypet, Wróbel.
Portugalsko: D. Medeiros - Gomes, Do Couto, Aragao, Ferreira, Cabral, Faria, Creador, Cruz, Ferreira, Vieira, Pereira, Lima, Azevedo, Alberto, Da Silva, Duarte, Feijo, Goncalvesm Vargas Dias.

Kanada - Finsko 9:2 (3:0, 3:1, 3:1).

Konečné pořadí: 1. Kanada 7, 2. Portugalsko 5, 3. Česko 5, 4. Finsko 3, 5. Německo 0.

Skupina B:
Řecko - Rakousko 7:1 (1:0, 5:0, 1:1)
Slovensko - Švýcarsko 5:0 (1:0, 0:0, 4:0).

Konečné pořadí: 1. Slovensko 9, 2. Řecko 6, 3. USA 4, 4. Švýcarsko 2, 5. Rakousko 0.

Kategorie B:
Skupina A:
Kajmanské ostrovy - Bermudy 0:0.
Skupina B: Pákistán - Francie 5:8 (2:4, 3:2, 0:2), Španělsko - Hongkong 0:4 (0:1, 0:1, 0:2).

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž