Hokejbal; Marián Juráček

Hokejbal; Marián Juráček

Hokejbalista Juráček přemýšlí o mistrovství světa

  • 0
Věk se nedá zastavit, ale pro některé sportovce není překážkou. Osmatřicetiletý Marián Juráček se dal na hromadný sběr zlatých extraligových medailí až po třicítce a apetit ho neopouští ani letos. Impulsivní hokejbalista je jednou z nejvýraznějších součástí vyladěného plzeňského stroje. Škodovka drží v play-off stoprocentní bilanci. Ve čtvrtfinále vyřídila 3:0 Park Praha. V semifinále vede nad Hradcem Králové 2:0.

Úvodní semifinále mezi Plzní a Hradcem Králové bylo výsledkovou přetahovanou. Západočeši houževnatého soupeře udolali 4:3. Obráncem s číslem 20 vstřelil dvě branky. "To byly náhody. V mém věku už je to jenom náhoda," spokojeně se usmívá zkušený bard.

Emotivní duel rozklíčovalo za stavu 3:3 až samostatné střílení, které nařídil rozhodčí po kontaktu plzeňského Pospíšila s hradeckým brankářem Horou. Nabídnutou příležitost využil protagonista Pavel Štulc.

"Přiznám se, že jsem situaci pořádně neviděl. Jsem už starší hráč a když jsem na střídačce, tak se snažím odpočívat (smích). Co jsem slyšel, tak Honza Pospíšil šel sám a brankář nejdřív trefil míček a pak až hráče, ale rozhodčí odpískal trestné střílení. Asi to špatně viděl," popisuje inkriminovaný okamžik Juráček.

Marián Juráček

HBC Škoda Plzeň, 38 let

sezona 2004/2005 Škoda Plzeň – 1. místo
sezona 2006/2007 Habešovna Gladiators – 1. místo
sezona 2007/2008 Habešovna Gladiators – 1. místo
sezona 2008/2009 Pento Most – 3. místo

Na hřišti i na hradecké střídačce vzplály emoce. "Hradec se cítil poškozený. Ale chvíli před tím Martin Kadaně nastřelil břevno a lidi, kteří stáli za bránou tvrdili, že se míček od břevna odrazil za brankovou čáru a rozhodčí gól neuznali. To jsme zase mohli nadávat my."

Východočeši mají ve svém středu exkluzivní ofenzivní sílu – pár Bacovský, Novák. Tedy nejproduktivnějšího hráče základní části a nejlepšího hráče hokejbalového světa za rok 2009. Plzeňané prozatím útočné hvězdy udržely na uzdě.

"V prvním utkání dostala za úkol Nováka s Bacovským hlídat naše lajna starších hráčů. Ve druhém zápase už jsme se střídali podle pořadí. Navíc si myslím, že nejnebezpečnějšími hradeckými útočníky jsou Kubeš s Bílým. Novák s Bacovským mají na víc."

V sezoně 2004/2005 dotáhl coby vůdce Škodovku k titulu. Úspěch by si rád zopakoval. "Před pěti lety jsem vedl tým jako kapitán. Nyní je moje role jiná. Snažím se spoluhráčům předávat zkušenosti. Letos je v Plzni mix mladých perspektivních a zkušených hráčů. Zatím to funguje dobře."

I v osmatřiceti letech má Marián Juráček plnou hlavu hokejbalových plánů. Aby ne. Příští rok se koná mistrovství světa na Slovensku, v jeho rodné zemi. "Samozřejmě, že si na mistrovství světa občas vzpomenu. Myslím, že každý, kdo hraje, myslí na reprezentaci. Kdybych dostal pozvánku určitě bych rád reprezentoval."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž