Mladí čeští hokejbalisté se stali juniorskými mistry světa.

Mladí čeští hokejbalisté se stali juniorskými mistry světa. | foto: Archiv Filipa Janáka

Nikdo si na šampionátu nehonil triko, říkají zlatí hokejbaloví gólmani

  • 0
Jeden je z Písku a druhý z Jindřichova Hradce. Osmnáctiletý Vít Čapek a o dva roky starší Filip Janák. Čapek chytá za Písek a v uplynulé sezoně pomáhal prvoligovým hokejbalistům Prachatic. Janák nastupuje ve stejné soutěži za regionálního rivala Olymp Jindřichův Hradec a v závěru sezony pomáhal v play-off druholigovému Suchdolu nad Lužnicí.

Na začátku července však spolu odletěli do Kanady, aby se o týden později vrátili se zlatými medailemi na krku a s tituly pro mistra světa v kategorii do 20 let.

„Byl to pro nás zatím největší úspěch v naší kariéře,“ shodují se oba. „A ty oslavy titulu byly snad ještě lepší než celý turnaj,“ pousměje se Vít Čapek.

Oba Jihočeši byli členy brankářské trojice, kterou měli na šampionátu trenéři k dispozici. Vedle nich v ní byl Michal Novák z Poličky. Přestože chytat může vždycky jen jeden, tak si podle slov Víta Čapka mladíci nezáviděli.

„Měli jsme skvělý mančaft a jeli jsme tam udělat týmový úspěch. Nikdo tam nebyl proto, aby si honil vlastní triko,“ vysvětluje a Janák s ním souhlasí.

„Pro rozhodující zápasy se trenéři rozhodli vsadit na Michala. Skvěle mu vyšel zápas s Kanadou. A udělali dobře,“ přidává Janák.

Navíc pro pohodu v týmu bylo důležité, že všichni tři si na turnaji zachytali. Čapek otevřel celé mistrovství v duelu se Spojenými státy. A dostal při vysoké výhře 9:1 jen jeden gól. „Ta branka mě zpětně mrzí. Byla trochu zbytečná,“ vypráví brankář, který pak nastoupil ještě do klíčového duelu se Slováky. I ten Češi vyhráli.

Janák chytal druhé utkání proti Velké Británii. A také dostal jen jeden gól. „Britové mě ani moc neprověřili,“ pousmál se nad výhrou svého týmu 10:1. Ve zbylých duelech pak střídavě kryli záda svému třetímu kolegovi.

Oba už mají s reprezentováním v mládežnických kategoriích své zkušenosti. I medailové úspěchy.

Čapek, kterého k hokejbalu přivedl otec, reprezentoval už od dětských výběrů. A tenhle šampionát pro něj nemusel být poslední vzhledem k tomu, že mu je osmnáct let. Poslední zcela jistě byl pro Filipa Janáka. Ve dvaceti se s mládežnickými kategoriemi rozloučí.

„A končím tím nejvyšším možným úspěchem,“ říká hráč, který začal chytat na popud svého bratra. Oba dva hájí branku prvoligového Jindřichova Hradce. „Střídáme se. Jasnou jedničku u nás nemáme,“ pousměje se hráč, který by si jednou rád zachytal extraligu.

A co Čapek? „Ambice v hokejbalu mám ty nejvyšší,“ upozorňuje student třetího ročníku střední školy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž