Házenkáři Karviné vybojovali titul

Karviná - Pouze zázrak mohl připravit házenkáře Baníku Karviná o obhajobu mistrovského titulu po jejich vítězství v úvodním finálovém utkání na půdě Radegastu Frýdek-Místek 31:22. Karvinští v dnešní odvetě nepřipustili komplikace a po další hladké výhře 31:25 potvrdili pozici nejlepšího klubu v zemi. Baník získal historicky čtvrté ligové prvenství a je favoritem nadcházející vyřazovací části prvního ročníku interligy, společné soutěže šesti českých a slovenských celků.
Sezonu poznamenaly změny v sestavě
Do sezóny přitom moravský klub vstoupil s podstatnými změnami v kádru. V letní přestávce odešli do italského Corvenzana výborní střelci Kamil Heinz a Luděk Drobek, sestavu Baníku nicméně vyztužili reprezentační gólman Miloš Slabý, slovenská spojka Pavol Polakovič a pivot Andrej Titkov z Frýdku-Místku.

Důležitým krokem Karviné na cestě za titulem bylo vítězství v základní části Západní skupiny interligy. V semifinále pak Baník bez sebemenších problémů vyšachoval ze hry Zubří. Také finálová série s Frýdkem-Místkem, jemuž se v rozhodující chvíli zbortila základní sestava, připomínala hrátky kočky s myší.

Motorem byl Radčenko a Juříček
Stejně jako v loňském ročníku byla hnacím motorem karvinského týmu vedeného trenérem Ivanem Hargašem spolupráce reprezentačního pivota Davida Juříčka s ukrajinskou akvizicí a mozkem družstva Alexandrem Radčenkem. Zejména díky ní nastřílel nejlepší český hráč roku 2000 Juříček v základní části nejvíce branek.

Dalším letošním pronikavým úspěchem Karviné byl postup mezi šestnáct mužstev Ligy mistrů. V Poháru mistrů evropských zemí, předchůdci této soutěže, naposledy Baník bojoval v roce 1972, kdy uspěl se Sportingem Lisabon, ale vyřadil ho Partizan Bielovar. V těžké skupině český mistr obsadil s bilancí jednoho vítězství, jedné remízy a čtyř porážek v tabulce poslední čtvrté místo.

Plány byly čím dál smělejší
Od roku 1987, vyjma osmého místa v poslední federální sezóně,  Karvinští neskončili hůře než na čtvrtém místě (pětkrát druzí a třetí) a zároveň nikdy nechyběli v osudí evropských pohárových soutěží, což je v kolektivních sportech v České republice výjimečné.

Se vznikem samostatné české soutěže mělo vedení Baníku stále smělejší cíle. První triumf měl klub na dosah v sezóně 1996/97, ve které překvapivě postoupil přes pražskou Duklu až do finále. Zde ale velice těsně podlehl obhájci prvenství Zubří (2:3).

Do boje o titul se Karvinští probojovali i v ročníku 1997/98, avšak série s Plzní byla mnohem jednoznačnější záležitostí (0:3). Ústřední postavou Baníku těchto let byl zejména reprezentant a výborný střelec Václav Lanča.

Karvinští se dočkali až napotřetí
Karviná se dočkala až napotřetí. V loňské sezóně se rozjetému Baníku snažili ve finále vzdorovat házenkáři Frýdku-Místku, avšak stejně jako letos na soupeře nenašli účinnou zbraň. Karviná sérii vyhrála 3:1 na zápasy a po osmadvaceti letech triumfovala v lize.
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž