V Havlíčkově Brodě vyhlížejí přílet showmana Shoumana i evropské poháry

  11:36
Čtyři zápasy, čtyři výhry. Stolní tenisté HB Ostrov odstartovali novou extraligovou sezonu se stoprocentní úspěšností. V dalších plánech ambiciózního týmu z Havlíčkova Brodu figurují také evropské poháry.

Stolní tenista Mohamed Shouman patřil v minulých dvou sezonách k oporám extraligového SKST Liberec a svými kousky bavil liberecké fanoušky. Od nové sezony už je ale členem týmu HB Ostrov, který hraje dnes v 1. kole právě v Liberci v hale v Pavlovicích. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Extraligoví stolní tenisté z Havlíčkova Brodu by na začátku příštího roku měli zasáhnout do evropské pohárové soutěže. „Existují tři evropské poháry. Prvním je Champions League, druhým Pohár ETTU a ve třetím bychom měli být nasazeni my,“ upřesňuje manažer HB Ostrov Miroslav Jinek. 

Brodský klub původně mohl pomýšlet na účast v prestižnější společnosti. „Dříve to bylo tak, že vzali hráče, které má klub na soupisce, podle bodů ze světového žebříčku určili nějaká kritéria a tím jste se dostali do některé ze soutěží. My bychom aktuálně měli sestavu na špičku ETTU, možná se mohli poprat o Champions League,“ vysvětluje Jinek. 

„Ale nyní vznikl nový model nasazování. Ať máte sestavu jakoukoliv, bere se historie klubu za poslední tři čtyři roky. A tu my jsme žádnou neměli,“ mrzí Jinka, jehož klub se nejen do evropských soutěží, ale také do české extraligy vrací po čtyřech letech. „Takže jsme spadli do toho třetího poháru, který ale bude kvalitnější než v předchozích letech. Protože Champions League bude nově hrát jen 12 týmů, Pohár ETTU 32. A zbytek bude s námi v tom posledním,“ doplnil.

Otázkou zatím zůstává, kdy se třetí evropský pohár rozjede. „Losovat se bude až někdy v lednu, měl by se hrát do července. Kvůli covidu je prostě všechno posunuté,“ líčí Jinek.

Z mladíčka Skály je nadšený

Majitel havlíčkobrodského klubu může zatím být se sezonou spokojen. V extralize jeho tým všechny čtyři dosavadní duely vyhrál a v tabulce je na první příčce. 

„Vstup do soutěže a čtyři výhry samozřejmě výsledkově beru všemi deseti,“ usmívá se Jinek. „Sice jsme se trošku trápili v Liberci a doma s oslabeným KT Praha, ale poslední zápas s Havířovem jsme naopak byli úplně suverénní. Naše výkonnost a předvedená hra konečně odpovídala tomu, jak by to mělo vypadat. Všechny tři zápasy jsme vyhráli 3:0 a potvrdili papírové předpoklady,“ pochvaluje si.

V příštích zápasech by Jinek rád dal více prostoru mladému Radku Skálovi. „Musím ho vyzvednout. Dvakrát nastoupil za nelehké situace za stavu 1:1, kdy relativně musel vyhrát. A vždy to zvládl s bravurou,“ uznal Jinek. „Loni zápasy páčil, vyhrával 3:2, někdy se štěstím. Byla to pro něj změna: nový klub, trenéři po něm chtěli něco navíc, než byl z Brna zvyklý,“ uvědomuje si. „Ale teď doopravdy pracuje a funguje, jsem z něho nadšený. Na to, že je mu osmnáct, jsem s ním spokojený,“ dodává.

V týmu, který se vedle Skály spoléhá na Dmitrije Prokopceva, Michala Obešla a Tomáše Treglera naopak zatím chybí avizovaná posila z Egypta - Mohamed Shouman. „Jsme v kontaktu, píšeme si pomalu obden. Určitě s ním počítáme,“ říká Jinek. „Tím, že loni hrál za Liberec, nemusí mít více než 60 procent startů, aby mohl hrát v play off. Stačí, aby nastoupil k jednomu utkání v základní části,“ vysvětluje havlíčkobrodský manažer.

Stolní tenista Mohamed Shouman z SKST Liberec bavil v minulé sezoně svými dramatickými zápasy fanoušky a také v letošním ročníku extraligy by měl patřit k oporám severočeského klubu.

Shouman proto zatím zůstává v Egyptě, kde čeká mimo jiné na znovuotevření české ambasády. „Co se týče vízového styku, máme vše vyřízené,“ tvrdí Jinek.

Egyptská liga se hraje formou turnaje a Shoumanův klub Al Ahlí ji vyhrál. „Já jsem se tam byl podívat a on neprohrál jediný zápas,“ líčí Jinek. „Teď je s týmem na dovolené v Hurghadě, ale jinak se udržuje, trénuje, maká. Prostě chce v Brodě za áčko hrát - a dokonce mi řekl, že je mu jedno, kolik mu dáme peněz,“ prozradil Jinek.

Více než hráče bere Shoumana za kamaráda. „Je to fantastický člověk, kluci ho mají rádi. Šílený bojovník, lidi by ho mohli milovat. Je to fakt showman,“ říká Jinek. „Chtěli bychom, aby tady mohl být. Ať se dá se sestavami míchat, ať jsme pro soupeře nečitelní,“ dodal Jinek.

Vše uzavřít, jinak klid nebude

Jedinou cestou, jak čelit aktuální druhé vlně pandemie koronaviru v České republice, je podle majitele havlíčkobrodského klubu stolních tenistů Miroslava Jinka úplné vypnutí ekonomiky, takzvaný lockdown.

„Nejsem specialista, epidemiolog. Ale myslím si, že současné kroky vlády jsou spíše chaotické. Nevidím světlo na konci tunelu. Můj osobní názor je takový, že dokud se to neuzavře celé, jako to udělali v Izraeli, tak ten klid nebude,“ je přesvědčen Jinek.

„Dovedu si představit, že tři týdny budeme všichni doma a nebudeme mít koho nakazit. A potom to může zase půl roku relativně fungovat,“ přemýšlí Jinek. „Ale jestli někdo čeká na nějaký zázrak, vakcínu Sputnik a tak dále, tak fakt nevím,“ krčí rameny.

Jednoznačnou chybu vidí na straně vlády. „Tak, jak se prsí, že při první vlně nás zachránili, tak teď by se měli prsit, že nás pos...,“ používá ostřejší výraz. „Dělají částečná opatření, která nás všechny strašně bolí. Ať je to v podnikání, ve sportu... Kdyby to haltli hned, když byly nějaké dva tři tisíce nakažených denně, vyšlo by to celkově na méně peněz. Nemusely by se stavět záložní špitály, polní nemocnice. To je podle mě úplný nesmysl,“ zlobí se.

„Bylo by to vyřízené za tři týdny, jako v Izraeli, kde mají dnes tisícovku nakažených denně. Ale tím, že nechají otevřené automobilky a další podniky, kde vám za den do práce projde 5 000 lidí jednou bránou, tak je nereálné, aby někdo nakažený nebyl,“ je přesvědčen.

Onemocnění covid-19 rozhodně nebere na lehkou váhu. „Neumím si představit, jak to udělat jinak. Možná to pustí a brzy budou plné nemocnice, jako že tomu vše nasvědčuje. Ale tam nejde o nás mladší lidi, ale doopravdy o naše rodiče, babičky, dědy. A je to fakt husté,“ dodává.  

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Perušič se Schweinerem zlomili v Tepicu ve třetím setu také polské soupeře

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  7:54

Mistři světa v plážovém volejbalu Ondřej Perušič a David Schweiner zvládli na turnaji Pro Tour...

Klapka slavil premiérový gól v NHL, Dostál vychytal výhru nad Vegas

19. dubna 2024  7:19,  aktualizováno  7:51

Aktualizujeme Finální hrací den základní části hokejové NHL se dočkal své premiérové trefy v soutěži z farmy...

Jediný trénink na Velkou cenu Číny F1 ovládl Stroll před Piastrim

19. dubna 2024  7:39

Jediný trénink na Velkou cenu Číny mistrovství světa vozů formule 1 vyhrál kanadský jezdec Lance...

Lítali jsme jako na kolotoči. Byla to ale skvělá jízda, shodují se Plzeňští

19. dubna 2024

Vlastní historický milník nepřekonali. Počtvrté se bez vstřeleného gólu už plzeňští fotbalisté v...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...