Gymnasta David Jessen, americký rodák s českou a dánskou krví, na tréninku.

Gymnasta David Jessen, americký rodák s českou a dánskou krví, na tréninku. | foto: Martina Stránská, MAFRA

Brno hledí do budoucna. Nadějemi české gymnastiky jsou také Američané

  • 0
Není to tak dávno, co se v tělocvičně v Kounicově ulici prostřídala mimořádná sestava sportovních gymnastek. Jana Komrsková, Jana Šikulová, Kristýna Pálešová - to vše byly osobnosti, které zdejší Sokol Brno I vysílal pod pět olympijských kruhů. V posledních letech však brněnský gymnastický věhlas vyprchává.

Loni v Riu už Sokol (a tím pádem celé Česko) žádnou vyslankyni neměl. „Na vině ovšem byla smůla. Naše nejlepší gymnastka Anna Mária Kanyaiová si tři týdny před mistrovstvím světa urvala zkřížený vaz, přitom měla kvalifikaci na olympiádu téměř jistou,“ připomíná Martin Vlk, starosta Sokola Brno I a zároveň trenér. „Stále není úplně zdravá. Snaží se vrátit, ale zatím to není na úrovni jako předtím.“

Bez Kanyaiové česká gymnastika v širší světové špičce chybí. „V Praze se však rýsují velmi solidní juniorky. V Brně máme nadějnou Lucii Jiříkovou a také silnou generaci kolem dvanácti až patnácti let,“ přibližuje Vlk.

Český gymnastický prapor nyní drží olympionik David Jessen. I jej pojí pouto s Brnem, v němž se narodil bývalé mistryni světa na kladině Haně Říčné. Většinu života však strávil v americké Pensylvánii. Úspěšný americký model by nyní v Sokolu I rádi zopakovali s nadaným školákem Jackem Gagamovem, jenž má rovněž kořeny v Brně a o víkendu zde bude cvičit na Memoriálu Jana Gajdoše pro mladé gymnasty.

„Vidí, že David Jessen díky účasti na mistrovství světa a olympiádě v českých barvách dostal stipendium na univerzitu, a chtěl by jít v jeho šlépějích,“ sděluje trenér Jan Caska, který už měl možnost s Gagamovem pracovat.

„Kdyby měl každý takovou píli a pokoru, vypadalo by to s naší gymnastikou jinak,“ poznamenal. Momentální stav totiž není lichotivý ani mezi muži. „Je na čase se odrazit,“ hlásí Vlk, který vede mužskou reprezentaci.

„V Brně máme slušnou generaci šestnácti a sedmnáctiletých kluků pod Petrem Hedvábným, já vedu družstvo od třinácti do čtrnácti let, kde jsou taky šikovní kluci. Pokud se přidá i Praha, nemusí to být špatné,“ věří.

Poměry v české gymnastice se podle něj sunou k lepšímu. „Dřív bylo placeno státem 40 trenérů po celé republice, teď každý oddíl bojuje sám. Ale věci se hýbou. Staví se nové tělocvičny, další se plánují, zlepšily se finance pro trenéry. Jsme na dobré cestě, ale efekt to přinese až za pár let,“ konstatuje Vlk.

Své prostředí se snaží zdokonalit také Sokol Brno I, který opravuje areál v Kounicově ulici. Tím však zároveň popudil extraligové volejbalisty, kteří se rozhodli své zápasy hrát v hale ve Vodově.

„Chtějí modernizaci, ale když něco děláme, tak si stěžují na prach. Je pravda, že rekonstrukce se zatím netýká jejich haly, ale musíme pracovat po etapách a nemůžeme všechno na tři čtvrtě roku zavřít. Chápu, že chtějí hrát ve Vodově, ale jejich komentáře směrem k nám považuju trochu za výmluvu,“ říká Vlk.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž