Zbytečné chyby na parkúru zřejmě připravily moderní pětibojařku Lucii Grolichovou o medaili z mistrovství světa

Zbytečné chyby na parkúru zřejmě připravily moderní pětibojařku Lucii Grolichovou o medaili z mistrovství světa | foto: ČTK

Grolichová uznala, že se o medaili připravila na parkúru

Budapešť - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) Dvěma extrémy si prošla Lucie Grolichová během finálového závodu moderních pětibojařek na mistrovství světa v Budapešti. Zatímco v šermu uchvátila fantastickou sérií šestnácti výher po sobě a rázem se vyšvihla na medailové příčky, v parkúru bylo všechno jinak. Na koni, který neměl dělat problémy, udělala několik zbytečných chyb a slibný výsledek dostal trhliny. V běhu se pak propadla až na konečné šestnácté místo.

"Žádná bomba to tedy není," uvedla Grolichová po závodě. "Už jsem si zvykla na lepší výsledky," dodala.

Lucko, co se stalo při tom parkúru?
Trochu mě rozhodilo, že se kůň na poslední chvíli před závodem upravoval. Maďaři mu zapomněli nasadit martingual (postroj pro snadnější vedení) a  když se na to přišlo, už nebylo moc prostoru pro jeho zkoušení. Najednou se mi ten kůň zdál jiný, rychlejší. Přesto můžu být ráda, že ten martingual dostal, jinak by asi hodně shazoval. A potvrdil to i trenér Kučera. Maďaři mu po závodě řekli, že věděli, že ho má mít. Zřejmě mu ho nenasadili schválně.

Proč myslíte, vy už jste se s něčím takovým setkala?
Už před devíti lety něco podobného zkoušeli na Libora (Capaliniho). On tady tehdy útočil na titul mistra světa a ohrožoval jejich závodníka. Když parkúr skončil, tak za ním přišli, že shodil ještě jednu překážku. I když ta nespadla. Prostě mu vysvětlili, že překážka, která se držela na hraně stojanu, ještě spadla. Připadají mi v tomhle směru trošku podlí.

Nicméně vy sama jste nad překážkami chybovala.
Ano šlo o  moje chyby. Hlavně před pátou překážkou jsem zazmatkovala, vydala jsem se jiným směrem. Pozdě jsem zareagovala. Ty chyby mě dost štvaly, ten kůň se dal jet.

Vyvíjel by se závod jinak, kdybyste absolvovala parkúr bez chyby? V semifinále jste si závěrečný běh celkem pochvalovala.
Určitě. V běhu bych neztrácela na vedoucí závodnici 51 ale možná o 25 sekund míň. Věděla jsem, že za mnou jsou mnohem lepší běžkyně, než jsem já. Když vás pak předbíhá jedna za druhou, na klidu to nepřidá. A taky to bylo trošku v hlavě.

Přesto se vám ve finále jedna disciplína povedla - v šermu jste dala šestnáct vítězství po sobě. Políbila vás múza?
Asi tak nějak (směje se). Ale nebylo to zadarmo. Většinou, když mi šerm jde, tak dávám zásahy do patnácti, dvaceti sekund. Teď to trvalo i 45 (maximální čas na zasáhnutí soupeřky je jedna minuta). Přičítala bych to tomu, že po semifinále jsem se nestačila dostatečně zregenerovat a v závodě jsem měla unavené nohy.

V Budapešti ale ještě zdaleka nekončíte. Už v pondělí vás čeká štafetový závod, do nějž nastoupíte se Sylvií Marčevovou a Natálií Dianovu. Loni jste ve stejné sestavě skončily páté. Co letos?
Pravda, loni to byl výborný výsledek. I přesto, že Natálka tehdy šla první velký závod. Výborně jsme zastřílely a zašermovaly.

Může se letos podobný výsledek opakovat?
Nevím. Obě holky jsou po nemoci, Natálie dobrala antibiotika před pár dny. Asi zase bude hodně záležet na technických disciplínách. Na druhou stranu - obě jsou docela čerstvé, to by mohla být výhoda.

Budete jim v něčem radit?
Když, tak se můžeme poradit při výběru koní. Jinak v střelbě jde každá sama, totéž v běhu. Myslím, že na nějaké rady dojde až v průběhu závodu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž