V DOBRÉ NÁLADĚ. Francouz Gregory Gaultier (vlevo) a Jan Koukal na tiskové...

V DOBRÉ NÁLADĚ. Francouz Gregory Gaultier (vlevo) a Jan Koukal na tiskové konferenci před finále extraligy. | foto: squashPage.net

Squash mu jde lépe než čeština, Pražan Gaultier umí jen pár slov

  • 1
Pro mladé české squashisty to byla perfektní škola. Francouzský veterán Gregory Gaultier vyhrál mezinárodní PSA turnaj Czech Pro Series, který se uskutečnil na pražském Strahově. Jak je možné, že vůbec na turnaji startoval, když měl být vypsaný jen pro hráče s trvalým pobytem v České republice? Rodák z Épinalu totiž už sedm let žije v Praze.

„Moje žena je Češka, máme spolu dvě děti, proto tu žiju s ní. Občas jedu do Francie na trénink, ale roky už přebývám v Česku. Máme tady skvělou akademii, skvělé kouče, hráče z různých zemí,“ vysvětlil Gregory Gaultier.

Turnaj probíhal za přísných hygienických podmínek, jeho uspořádání stálo svaz velké úsilí. V koronavirové době není jasné, kdy se uskuteční další podobná akce.

„Jsem vděčný, že jsme si v této těžké době mohli zahrát s dalšími profesionálními sportovci. Vítězství mi pomůže k posunu na světovém žebříčku,“ radoval se Gaultier. Na turnaji neztratil ani set a získal svůj 44. titul na okruhu PSA, což je mezi aktivními hráči rekord. V historickém pořadí mu patří páté místo.

„Cítil jsem se dobře, noha už je daleko silnější,“ narážel francouzský squashista na operaci kolena, která u něj proběhla před dvěma lety.

Musel si dát pauzu a na světovém žebříčku se rázem propadal. „Chtěl bych se vrátit do první světové dvacítky, záleží také na turnajích, kolik jich letos ještě bude. Pokud vše půjde a turnajů bude dost, rád bych se dostal klidně i mezi deset nejlepších hráčů,“ prohlásil Gaultier, který je v současné době na 39. místě žebříčku.

Tréninky s mladými Čechy

Finále si proti dvojnásobnému vítězi US Open zahrál ostravský talent Jakub Solnický, jenž neváhá během běžné přípravy jezdit za francouzským matadorem vlakem do Prahy ke společným tréninkům.

„Jakub odehrál dobrý turnaj. Myslím, že mu trénink se mnou pomáhá, při vzájemném utkání jsem cítil, jak se zlepšil. Spousta českých hráčů mě požádala, abych si s nimi ve Squashclubu Strahov zahrál,“ prozradil Gaultier.

Sám ve Francii začínal už jako malý klučina. „Ve čtyřech letech. Rodiče totiž ve Francii řídili jeden klub, kde byly čtyři kurty. Odmala jsem tam chodil, měl v ruce raketu a hrál.“ I v Česku jsou prý podmínky pro tenhle stále tak trochu nový sport dobré.

„Je to podobné. Jen já měl štěstí, že rodiče byli tak zažraní do squashe, mohl jsem odmala trénovat každý den. Výhoda toho sportu je, že můžete trénovat sám. Vezmete si raketu, míček a hrajete proti sobě,“ řekl Gregory Gaultier.

Jeho oblíbené sportovní odvětví mu změnilo i soukromý život. Za manželku si totiž vzal sestru nejlepšího českého hráče Jana Koukala, výbornou squashovou hráčku Veroniku Koukalovou.

Praha je „tak akorát“

„Jsem spokojený s životem. Mám rád místní životní styl, Praha je skvělé město, jednoduše se v něm pohybujete, není velké ani malé, tak akorát. Není tady až takový provoz jako ve větších městech, navíc máte krásnou architekturu,“ řekl Gaultier.

Jen s nástrahami českého jazyka si zatím příliš neporadil.

„Je náročný. Neumím mluvit, ale pár slov dokážu pochopit, protože moje děti chodí do školy a mluví česky, což je jejich první jazyk, francouzština až druhý. Když ale mluví s mámou nebo s jejími rodiči, mluví pochopitelně česky a já občas zachytím, o čem se baví, trochu rozumím. Ale abych se sám zapojil, to je nemožné,“ usmívá se Gaultier.

Squash mu jde i v osmatřiceti letech o dost lépe.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž