Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron | foto: AP

Taneční pár Papadakisová a Cizeron slaví evropské zlato, už čtvrté

  • 1
Francouzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron jsou počtvrté mistry Evropy v tancích na ledě. Ve volném tanci na šampionátu v Moskvě posunuli vlastní světový rekord na 121,87 bodu. Díky rovněž rekordnímu součtu 203,16 bodu vyhráli o více než šestnáct bodů.

Francouzi za sebou zanechali Rusy Jekatěrinou Bobrovovou a Dmitrijem Solovjovem. Bronz získal další ruský pár Alexandra Stěpanovová, Ivan Bukin.

Tři týdny před olympijskými hrami v Pchjongčchangu, kde se očekává jejich souboj s Kanaďany Tessou Virtueovou a Scottem Moirem, se Papadakisová a Cizeron předvedli ve skvělé formě.

Na klavírní Měsíční sonátu od Ludwiga van Beethovena získali nejen desítky za choreografii, předvedení a soulad s hudbou, ale byli precizní i technicky. Za všechny prvky dostávali od rozhodčích vysoká kladná hodnocení.

Dvaadvacetiletá Papadakisová a o rok starší Cizeron potvrdili, že od roku 2015 v Evropě neohroženě vládnou.

Za nimi se odehrával souboj o stříbro. Vítězně z něj vyšli zkušenější Rusové Bobrovová a Solovjov, kteří se díky osobnímu rekordu ve volném tanci posunuli ze čtvrté příčky po krátkém tanci na druhou pozici. Po dvou bronzových medailích z posledních dvou let tak tentokrát získali cennější kov.

Jejich mladší reprezentační kolegové Stěpanovová a Bukin sice neudrželi průběžnou druhou příčku, přesto se po dvou pátých místech vrátili na evropské stupně vítězů. Zopakovali bronzové umístění ze svého premiérového šampionátu v roce 2015.

Naopak poprvé od roku 2012 odjedou z ME bez medaile Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte. V roce 2014 měli dokonce evropský titul a třikrát za sebou byli za Papadakisovou a Cizeronem stříbrní, jenže tentokrát se jim volný tanec nevydařil. Za konkurenty v boji o medaile zaostali technicky a dostali jednobodovou penalizaci za příliš dlouhou zvedanou figuru. Byli čtvrtí, od medaile je dělily více než čtyři body.

Čeští reprezentanti Cortney Mansourová a Michal Češka po zkaženém krátkém tanci skončili pětadvacátí a do volných tanců nepostoupili. Soutěžní program evropského šampionátu uzavřou volné jízdy žen, ve kterých bude životní 12. místo hájit česká reprezentantka Eliška Březinová.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Moskvě

Taneční páry - konečné pořadí

1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 203,16, 2. Bobrovová, Solovjov 187,13, 3. Stěpanovová, Bukin (všichni Rus.) 184,86, 4. Cappelliniová, Lanotte (It.) 180,67, 5. Guignardová, Fabbri (It.) 177,75, 6. Zagorská, Guerreiro (Rus.) 168,45, ...25. Mansourová, Češka (ČR) - nepostoupili do volných tanců.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž