ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MAFRA

Futsalisté Tanga namířili do vlastní brány. Nechtěli vést spornou trefou

  • 6
Mohli se radovat z vedoucího gólu a tvářit se jakoby nic. Místo toho si trenér vzal time-out a po něm futsalisté béčka brněnského Tanga zaskočili diváky i soupeře z Vyškova. Úmyslně kopli míč do vlastní branky! "V tu chvíli nám to přišlo jako nejlepší možné řešení. Nemáme zapotřebí vyhrávat pomocí podrazů," vysvětluje trenér Slavomír Hladík.

K čemu přesně došlo? Domácí Lazor Domus Vyškov se s béčkem ligového Tanga utkal v půlce února ve třetí nejvyšší futsalové soutěži.

Za stavu 0:0 vytlačil hostující brankář míč na roh, což rozhodčí přehlédl. Gólman tak po chvilce váhání rozehrál. "Byl to mladý kluk a starší hráči na něj volali, ať hraje," popisuje vyškovský kapitán Martin Lička. Zatímco jeho tým očekával, že bude kopat roh, Tango z protiútoku gólově udeřilo. A na hřišti vzplály emoce. "Byl jsem naštvaný na brankáře, že tu evidentní teč nepřiznal," vzpomíná Lička.

Fair play v MF DNES

Deník MF DNES a Klub fair play při Českém olympijském výboru hledají a zveřejňují příběhy fair play ze soutěží všech úrovní. Tipy označené heslem FAIR PLAY můžete posílat na e-mail: pavel.grossmann@mfdnes.cz   

Podobných křivd je ve futsale či jeho příbuzném fotbale k vidění spousta, tuto se však rozhodl hostující trenér napravit. "Situaci jsem pořádně neviděl, tak jsem si vzal time-out a probral to s klukama. Řekli jsme si, že takhle získat vedení nechceme," přibližuje Hladík.

S nápadem dorovnat skóre "vlasťnákem" podle něj přišel Michal Seidler – český reprezentant a hvězda ligového áčka. "Ptal jsem se ho, co by navrhl udělat. Přišel s tím, co jsem měl v hlavě i já, tak jsme to udělali. Nejsme někdo, kdo potřebuje vyhrávat za každou cenu," hlásí kouč.

Odměnou pro jeho tým byl potlesk z tribuny i uznání soupeře. "S ničím takovým jsem se ještě nesetkal," přiznává vyškovský Lička. "Samozřejmě jsme jim poděkovali. A brankáři, na kterého jsem předtím křičel, jsem se potom omluvil."

Tango, které nakonec vybojovalo prvenství v soutěži, ve zmíněném utkání kvůli svému gestu fair play o body nepřišlo. I díky čtyřem trefám Seidlera vyhrálo 6:5. "Ale když jsme si dávali ten vlastní gól, na výsledek jsme nemysleli. Brali jsme to jako samozřejmost," říká kouč Hladík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž