(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Fleretista Choupenitch vybojoval bronz na mistrovství Evropy

  • 2
Fleretista Alexander Choupenitch vybojoval na mistrovství Evropy v šermu bronzovou medaili. Na šampionátu v Novém Sadu postoupil až do semifinále, kde jej porazil 15:11 úřadující olympijský vítěz a obhájce prvenství Daniele Garozzo z Itálie.

Čtyřiadvacetiletý Choupenitch se stal teprve druhým českým šermířem, který získal na ME medaili v individuální soutěži. Před 27 lety vybojoval kordista Jiří Douba ve Vídni rovněž bronz. Douba byl ve stejném roce i členem bronzového družstva, vloni se na týmový úspěch podařilo navázat kordistům v sestavě Jiří Beran, Richard Pokorný, Martin Rubeš a Pavel Pitra.

Choupenitch v Srbsku nejprve ovládl bez porážky šestičlennou kvalifikační skupinu. V eliminaci pak na jeho zbrani skončili postupně Belgičan Hans Joachim Lecocq (15:5) a bronzoví medailisté z minulých šampionátů André Sanita z Německa (15:11), Ukrajinec Andrij Pogrebnjak (15:12) a ve čtvrtfinále Jérémy Cadot z Francie (15:6).

Zastavil jej až pětadvacetiletý Garozzo, aktuálně pátý muž žebříčku FIE. Ve vyrovnaném duelu Choupenitche ani jednou nepustil do vedení, ale rozhodující šňůra se mu povedla až od stavu 12:11.

I tak si loňský mistr Evropy do 23 let Choupenitch vynahradil smůlu z loňského seniorského šampionátu v Tbilisi, kde ho od postupu do semifinále dělil jediný bod po porážce 14:15 s Rusem Timurem Safinem. O první seniorskou medaili z velké akce vylepšil svoji sbírku, v které jsou například zlato a dvě stříbra z juniorského ME a bronz a stříbro z juniorského MS.

Mistrovství Evropy v šermu v Novém Sadu (Srbsko)

Muži - fleret:
Finále
:
Čeremisinov (Rus.) - Garozzo (It.) 15:14
Semifinále:
Garozzo - Choupenitch (ČR) 15:11
Čeremisinov - Avola (It.) 15:12
...47. Krejčík, 63. Kundera (oba ČR)

Ženy - šavle:
Finále:

Veliká (Rus.) - Berderová (Fr.) 15:10
Semifinále:
Veliká - Pudaová (Pol.) 15:6
Berderová - Ševelevová (Rus.) 15:9


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž