Katamarán Flying Phantom s českými jachtaři Davidem Křížkem a Milanem Harmáčkem.

Katamarán Flying Phantom s českými jachtaři Davidem Křížkem a Milanem Harmáčkem. | foto: Martina Barnetová

Křížek s Harmáčkem míří do prestižní světové jachtařské série

  • 0
Bude to pro ně přelomový rok. Plzeňský jachtař David Křížek a jeho parťák z týmu Masterlan Milan Harmáček se letos jako první Češi v historii zúčastní prestižního seriálu Extreme Sailing Series.

Do něj byla v prosinci na mezinárodní výstavě Salon Nautique v Paříži oficiálně zařazena atraktivní třída katamaránů Flying Phantom, na kterém česká dvojice závodí.

„Na novou sezonu se moc těšíme. Účast v Extreme Sailing Series je pro nás velkou výzvou a motivací. Musíme se dobře připravit, konkurence bude obrovská,“ říká kormidelník týmu Masterlan David Křížek.

Díky závodění v blízkosti tribun vidí závody prestižní série tisíce lidí. Dohoda s organizátory znamená, že se katamarány Flying Phantom objeví na všech závodech European Extreme Sailing Series Acts, tedy v evropské části celé soutěže. Křížek s Harmáčkem si účast vybojovali díky deváté příčce v uplynulém ročníku Flying Phantom Series. Počet lodí by měl být omezen na 12 až 15.

2017 Extreme Sailing Series

Flying Phantom

La Baule (Francie)
- 18. až 21. května (vložený závod)

Madeira (Portugalsko)
- 29. června až 2. července

Evropa (zatím neurčeno)
- 20. až 23. července

Hamburg (Německo)
- 10. až 13. srpna

Cardiff (Velká Británie)
- 25. až 28. srpna

Diváci tak uvidí přímo před tribunami skvělou bitvu těchto akčních foilujících - létajících katamaránů. „Jsem nadšený, že mohu přivítat Flying Phantom Series a nemohu se dočkat až uvidím jejich souboje v závodě,“ okomentoval novinku při její „inauguraci“ Andy Tourell, ředitel Extreme Sailing Series.

„Chceme pomoci mladým a novým jachtařům se prosadit a umožnit jim závodit na světové úrovni. Již několik let máme silný program na podporu mladých jachtařů na Optimistech, kteří jsou v jednotlivých lokalitách součástí našich závodů. Třída Flying Phantom ale zajistí komplexnost a pravý festival jachtingu pro všechny diváky,“ doplnil Tourell.

Katamarány Flying Phantom jsou menší verzí katamaránů GC32, které se již standardně jezdí v Extreme Sailing Series. Závodí se jen ve dvojici, ale katamarány jsou také opatřeny hydro-foily. Dosahují vysokých rychlostí a mají úžasnou akceleraci. Závodníci jsou ale oproti GC32 zavěšeni na trapézech a to dává jízdě ještě větší náboj. Pády a kolize jsou opravdu divoké.

„Máme velmi výkonné lodě a nyní i partnerství s Extreme Sailing Series, tedy s lídrem jachtařských závodů po celém světě. Je skvělé přinášet novou generaci foilujících strojů, které se nyní mohou představit světu. Naši závodníci budou bojovat před zraky diváků na tribunách,“ mínil prezident lodní třídy Flying Phantom Thomas Normand.

Křížek si uvědomuje, že vzroste finanční náročnost na novou sezonu. „Budeme muset rozšířit skupinu našich partnerů. Nyní pro ně chystáme novou sadu černých plachet, na kterých bude podstatně lépe vidět jejich reklama. Pro zástupce těch největších partnerů pak chystáme výlety do dějišť jednotlivých závodů, kde poznají zákulisí Extreme Sailing,“ plánuje plzeňský jachtař.

Extreme Sailing Series nabídne v letošním roce i dvě nové regaty v USA a v Mexiku. „Je to skvělá jachtařská tour,“ prohlásil Thibaut Vauchel-Camus, vítěz letošní Flying Phantom Series.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž