Žokej Jan Rája na dostizích ve Slušovicích.

Žokej Jan Rája na dostizích ve Slušovicích. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Evropský pohár žokejů pojedou v Praze i hvězdy Mossé a Holland

  • 1
Jezdci z jedenácti zemí se představí v druhém ročníku Evropského poháru žokejů na pražském závodišti ve Velké Chuchli. Domácí turf budou v sobotu reprezentovat Václav Janáček a Jan Rája.

Všichni žokejové mají dohromady na kontě přes 14 tisíc vítězství. Hvězdami jsou Francouz Gérald Mossé, vítěz australského Melbourne Cupu 2010, a anglický šampion Darryll Paul Holland. Oba mají přes dva tisíce výher.

„Na českém závodišti je těžko uvidíte. Věříme, že i druhý ročník přitáhne pozornost a přijde hodně diváků,“ řekl na tiskové konferenci za pořadatele Milan Baraník. Celková dotace dosáhne téměř čtyř milionů korun.

„Projektu se před prvním ročníkem moc nevěřilo a fakt, že pořádáme druhý, je úspěchem. Podařilo se nám udržet odměny, přilákat dalšího sponzora, televizní přenos a o projektu se začíná mluvit v zahraničí,“ pochvaloval si Baraník.

Loko Trans Evropský pohár žokejů 2016 pojedou také Ital Umberto Rispoli, nejúspěšnější slovenský žokej Jozef Bojko, Ir James Quinn, Španěl Roberto Montenegro, Švéd Per-Anders Graberg a úřadující český šampion Kazach Bauyržan Murzabajev.

„Pro jezdce děláme all inclusive servis od letenek, přes ubytování, které si vyžádali v centru, a dopravu z letiště,“ řekl Baraník. Velká část z celkového rozpočtu, který pořadatelé specifikují po závodech, padne právě na startovné jezdců.

Chybět bude Filip Minařík. Úspěšný český žokej s více než 1400 výhrami, který stejně jako loni s přípravou Evropského poháru pomáhal, jezdí v Německu a vedení jeho stáje mu účast vzhledem k jeho dalším startům nepovolilo.

Loňské vítězství nebude obhajovat Ital Cristian Demuro, protože se připravuje na pařížskou Cenu Vítězného oblouku.

Od 12:00 se poběží devět dostihů. Vrcholem bude od 16:30 EJC Million Leram na 1400 metrů s dotací 1,6 milionu korun. Z koní poběží například Father Frost, Sinbad, Lagaro, Shamalgan, Chardonney Tcheque, nebo tři koně z Rakouska. Vítězem Evropského poháru bude žokej, který nasbírá ve všech dostizích nejvíce bodů. Za triumf získá 5 000 eur (přes 135 000 korun).

Pro fanoušky budou vypraveny vlaky zdarma a program budou moderovat Jakub Kohák a Leoš Mareš.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž