ŽENSKÁ REPREZENTACE. Vpravo Alena Eiglová, vedle ní Tereza Patočková a trenér Zdeněk Kasík, úplně vlevo Monika Neužilová a Lucie Chytrá.

ŽENSKÁ REPREZENTACE. Vpravo Alena Eiglová, vedle ní Tereza Patočková a trenér Zdeněk Kasík, úplně vlevo Monika Neužilová a Lucie Chytrá. | foto: www.judovrsovice.cz

Judistky na Evropském poháru v Praze nepřešly přes druhé kolo

  • 0
Žádná z českých judistek se na Evropském poháru v Praze neprobojovala do bojů o medaile. Alena Eiglová a Adéla Szarzecová si ve váze do 70 kilogramů připsaly po jednom vítězství, další čtyři reprezentantky vypadly hned v prvním kole.

„Je to potvrzení reality v ženským judu. Holky odvedly to, na co teď asi mají,“ připustil reprezentační trenér Petr Lacina.

O překvapení se postarala jen juniorka Szarzecová, která v prvním kole porazila na ipon Ázerbájdžánku Nargiz Ibrahimovovou. Pak už ale nestačila na hlavní favoritku a světovou devatenáctku Fanny Estelle Posviteovou z Francie. „Podala sympatický výkon. Na Francouzku už neměla, tam je rozdíl obrovský,“ řekl Lacina.

Nejzkušenější z českých reprezentantek Eiglovou mohlo těšit, že oplatila turecké mistryni Sükran Bakacakové dva týdny starou prohru z Oberwartu. „Vrátila jsem jí to, šla jsem dobře takticky, takže jsem s tímhle zápasem spokojená,“ zhodnotila Eiglová.

V dalším kole už ale nestačila na Číňanku Fej Čchen, které patří 22. místo na světovém žebříčku, a prohrála na tresty. Těsně jí tak unikla šance dostat se do bojů o medaile. „To mě mrzí, protože byla hratelná. Zlepšila jsem se v kumi-katě, ale zase jsem si zapomněla hlídat jiné věci a prohrála jsem na tresty. Ale oproti posledním turnajům tam bylo zlepšení,“ dodala Eiglová.

S čínskou protivnicí Čchao Čou prohrála i třetí z českých závodnic v kategorii do 70 kilogramů Eva Koubková. Smůlu měla Tereza Patočková, která ve váze do 63 kilogramů hned v prvním utkání narazila na jednu z největších favoritek, vítězku nedávné Grand Prix v Düsseldorfu Alice Schlesingerovou z Británie.

Bronzová medailistka z MS 2009 si s českou reprezentantkou poradila za dvě a půl minuty na ipon. „O moc těžší los už jsem dostat nemohla. Asi nikdo nečekal, že bych mohla vyhrát, ale nedala jsem jí to zadarmo. Mám z toho dobrý pocit, bojovala jsem,“ řekla Patočková.

Jedenadvacetileté Elee de Gansové se nepovedlo shodit na svou váhu do 57 kilogramů, a tak musela startovat v těžší kategorii. Utkala se stejně starou ázerbájdžánskou mistryní Khanim Husejnovou, která bodovala na wazari, a česká naděje pocházející z Nizozemska už nenašla odpověď.

„To byla škoda, protože to byla porazitelná soupeřka, ale přeci jen v té větší kategorii jsou holky mohutnější,“ mrzelo Lacinu.

Blízko výhře byla i Hana Kodešová, která vedla nad obhájkyní stříbra z pražského turnaje v roce 2013 Turkyní Busrou Katipogluovou, ale v závěru nestačila fyzicky a nasbírala čtyři tresty za pasivitu, což znamenalo vítězství soupeřky.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž