Díky tátovi, díky Jožkovi Sabovčíkovi. Veliké štěstí, zářila Březinová

  7:29
Debutovala na mistrovství Evropy coby patnáctiletá v Sheffieldu 2012 na 36. místě. Přibližovala se pak postupně k bráně, vedoucí do první evropské desítky. A nyní jimi ve 22 letech krasobruslařka Eliška Březinová skutečně prošla. Výrazně si vylepšila osobní rekordy. Skončila desátá. A celá se v Minsku rozzářila.
Eliška Březinová při volné jízdě na mistrovství Evropy.

Eliška Březinová při volné jízdě na mistrovství Evropy. | foto: Reuters

Štěstí, úleva, zadostiučinění? Co vše teď cítíte?
Určitě to je velké štěstí a zároveň úleva, protože celkový výsledek i body jsou perfektní. Vždyť takové body by ještě na loňské Evropě stačily dokonce na nějaké šesté, nebo sedmé místo. (Ano, skončila by s nimi tehdy sedmá.) Ale je vidět, že všechny jdeme nahoru a snažíme se kvalitu našeho bruslení posouvat výš a výš.

Životní jízda Březinové na ME, poprvé se probojovala do evropské Top 10

Eliška Březinová při volné jízdě na mistrovství Evropy.

Tak moc se radovat, jako nyní v Minsku po volné jízdě, jsem vás už dlouho neviděl. Kdy naposledy jste byla takhle spokojená?
Párkrát už jo. Ovšem je fakt, že tady jsem věděla, že jsem zajela dva čisté programy bez nějaké velké chyby. Sice v mé volné byly dvě menší chybičky, ale ty mě vůbec netrápí, protože vím, že jsem do toho dala všechno a všechny ty skoky jsem zabalila. Že bylo ve výjezdech po druhém lutzu a flipu trochu nejistoty, to se může stát.

Mezinárodní rozhodčí Kateřina Kamberská v přenosu České televize říkala, že šlo o vaši zatím životní volnou jízdu. Podepíšete ta slova?
Určitě. Vždyť já jsem se na velkém mezinárodním závodě nikdy předtím nedostala přes 100 bodů za volnou jízdu (v Minsku jich nyní získala 110,92) a můj osobní rekord celkově byl 153 bodů z loňského mistrovství světa v Miláně. Ten jsem tu překonala o 13 bodů, což je docela velký skok.

Byla jste před vystoupením nervózní?
Tentokrát musím říci, že jsem zůstávala docela v klidu a ani mě nerozhodilo, že nastupuji hned po Rusce Konstantinovové (ta předvedla po zklamání z krátkého programu vynikající volnou jízdu, celkově druhou nejlepší). Docela bych řekla, že mě nabudilo, jak ji začali diváci oslavovat a jak řvali, když dostala známky. Nejdříve jsem ten křik ani moc nevnímala, ale potom mě dokonce i trochu pomohl. Řekla jsem si: No tak co, tak zajedu taky.

Na první desítku jste útočila z 12. místa po krátkém programu. Dokončila jste jízdu a musela čekat, jak si povedou vaše nejbližší soupeřky. Věřila jste si v tu chvíli, že ta desítka vyjde?
Úplně jsem tomu nevěřila, i když jsem měla hodně bodů. Byly jsem v pořadí po kraťasu docela bodově našlapané. Věděla jsem, že to bude těsné.

A když pak naskočily body Bulharce Feiginové a bylo jasné, že vás Top 10 nemine?
To jsem měla takové zvláštní pocity. Už to nebylo o mně, ale jen o těch dalších holkách, co zajedou a co jim rozhodčí dají. Já jsem už v tu dobu byla strašně šťastná z toho, jak jsem sama program zvládla a za mé celkové body. Nacházela jsem se v takové euforii, že už jsem ani tolik neřešila celkové umístění.

Co vám řekl po závodě váš nový poradce Jozef Sabovčík?
Že to bylo super a že jsem se dokázala připravit.

Eliška Březinová s Jozefem Sabovčíkem po krátkém programu na mistrovství Evropy v Minsku.

Vaše spolupráce zjevně funguje. On, ale i další osobnosti mají podíl na vašem letošním zlepšení. Choreografii vám dělal bývalý úspěšný uzbecký krasobruslař Misha Ge.
I ten má na tom mém 10. místě svoji zásluhu. Nejvíc samozřejmě taťka, který se mnou tráví na trénincích spoustu času. S Jozefem Sabovčíkem si každý den píšeme a telefonujeme a dáváme přípravu dohromady. A to samé platí s Mishou. Když mi v programu něco nesedí, hned po mně chce, abych mu poslala video z tréninku, poupraví to a řekne mi, co a jak. Misha mi dokáže radit nejen s choreografií, ale také se skoky a piruetami. 

Přidala jste si i další přípravné kempy v Americe?
Před letošní sezonou ne, byla jsem tam jen v létě. Měli jsme vše tak dobře naplánované, že Misha naopak přijel na týden za mnou před mistrovstvím republiky a pracovali jsme u nás v Brně, kam zároveň dorazil i Jozef.

Vybojovala jste kvótu dvou míst pro Česko v kategorii žen na příštím evropském šampionátu, ale za vámi zeje doma docela díra. Máme podle vás pro to druhé místo vhodnou ženu?
Doufám, že tenhle výsledek ty holky nakopne a budou se snažit vyjet si body, kterými by splnily účastnické limity. Když ta dvě místa máme, abychom je naplnili. Strašně moc bych jim přála, aby také zažili tu úžasnou atmosféru, je to i s těmi nervy něco vážně skvělého.

Vy sama jste se utvrdila v tom, že váš plán vydržet závodit do her v Pekingu 2022 je dobrý, že?
Do Pekingu určitě a pokud bude zdraví i všechno ostatní fungovat, možná bych zkusila ještě další čtyři roky. Zatím si neplánuji, kdy přesně bych chtěla skončit. Budu se snažit jezdit do té doby, dokud mě to bude bavit a dokud bude všechno u v pořádku.

Šampionát přinesl překvapivou změnu na trůnu. Olympijskou šampionku Zagitovovou střídá při svém debutu její šestnáctiletá krajanka Samodurovová. Co tomu říkáte?
Když jsem viděla, jak se jízda nepovedla Zagitovové, už jsem trochu i tušila, že Samodurovová na zlato zajede. Pak mě ani moc nepřekvapilo, že to zvládla. Sledovala jsem ji celou sezonu a ona nepokazila snad ani jeden závod. I proto jsem jí ke konci její jízdy přála, aby všechno zvládla a zlato jí vyšlo. Mně osobně se moc líbila.

Eliška Březinová při volné jízdě na mistrovství Evropy.

Zagitovová jakoby po svém olympijském titulu další závody nezvládala psychicky, protože od té doby už to je čtvrtá volná jízda, ve které padala a zůstala za očekáváním. Připravuje se ve skupině ambiciózní trenérky Tutberidzeové společně s dalšími mladými hvězdičkami. Myslíte si, že tlak, pod nímž se tam ocitla, je na ni až příliš velký?
To asi ano, ale podívejte se také na to, jak měla poskládané jízdy předloni a loni. Tehdy měla všechny skokanské prvky naskládané až do druhé poloviny, kdy se za ně dávalo bodové zvýhodnění. Teď už to podle nových pravidel funguje jinak a bonusy se rozdělují jen za poslední tři skokanské prvky ve druhé půlce jízdy. Proto skladbu její jízdy pozměnili a nejsem si jista, jestli jí ta změna vyhovuje, když předtím byla v podstatě celý život zvyklá jezdit tak, že nejdřív udělala všechny ostatní prvky, rozehřála se tím a teprve potom začala skákat. A samozřejmě je tu zároveň i ten tlak, že musí něco ukázat, protože je olympijskou vítězkou. Těžko říct, co se u ní odehrává.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Rulík chválil trpělivý výkon proti Rakousku. Trápí ho viróza v kabině

18. dubna 2024  20:19

Čeští hokejisté vyhráli i třetí přípravné utkání před domácím mistrovství světa. V Českých...

ONLINE: Kladno - Vsetín 7:2. První gól vstřelil Jágr, domácí demolují Valachy

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  20:15

Sledujeme online Baráž o místenku v české hokejové extralize pokračuje od 18 hodin druhým zápasem v Kladně. Zatímco...

Házenkářky na ME vycestují do Maďarska, vyzvou i loňské medailistky

18. dubna 2024  20:02

České házenkářky se na mistrovství Evropy v závěru roku utkají v základní skupině B s bronzovým...

Vondroušová ve Stuttgartu uspěla i podruhé, ve čtvrtfinále vyzve Sabalenkovou

18. dubna 2024  16:02,  aktualizováno 

Tenistka Markéta Vondroušová ve druhém kole ve Stuttgartu porazila 7:6, 6:1 Rusku Anastasiu...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...