Sportovní lezkyně Eliška Adamovská.

Sportovní lezkyně Eliška Adamovská. | foto: Monika Brkalová

Adamovská se stala vicemistryní Evropy v lezení na obtížnost

  • 5
Devatenáctiletá závodnice Eliška Adamovská se stala vicemistryní Evropy v lezení na obtížnost. Postarala se tak o nejlepší výsledek českých žen na kontinentálním šampionátu v historii. Ve finále v Moskvě se dostala stejně vysoko jako vítězná Ruska Viktorija Meškovová, ale byla o 33 vteřin pomalejší. Další česká reprezentantka Markéta Janošová uzavřela finálovou osmičku.

Čtvrtá dívka loňského juniorského MS Adamovská je teprve druhou českou ženou, která získala na ME ve sportovním lezení medaili. Před ní na stupně vítězů vystoupila jen Věra Kotasová-Kostruhová, která byla v roce 2002 bronzová v boulderingu.

Adamovská a Meškovová byly jediné, které zdolaly obě kvalifikační i dopolední semifinálovou cestu. Ve finále skončily těsně pod vrcholem, poslední přeskok nezvládly. Meškovová byla o půl minuty rychlejší a k titulu z boulderingu přidala druhé zlato z ME, které mohou v hale navzdory koronaviru přímo sledovat i diváci. Bronzová Britka Molly Thompsonová-Smithová vystoupala o pět chytů níže.

Navzdory absenci obhájce titulu Adama Ondry mělo Česko zastoupení i v mužském finále. Martin Stráník obsadil šestou příčku. Zvítězil loňský bronzový medailista Sascha Lehmann ze Švýcarska.

Ve čtvrtek je na mistrovství Evropy v Moskvě volný den. V pátek se uskuteční kvalifikace kombinace a v sobotu její finále. V olympijském formátu se rozhodne o posledních evropských účastnících her v Tokiu. K dispozici je po jednom místě v každé kategorii.

Mistrovství Evropy ve sportovním lezení

Moskva

Lezení na obtížnost
Muži: 1. Lehmann (Švýc.), 2. Collin (Belg.), 3. Fakirijanov (Rus.), ...6. Stráník, v semifinále 15. Šimon Potůček, 17. Volf, 19. Štěpán Potůček, 21. Konečný, v kvalifikaci 37. Kříž (všichni ČR).

Ženy: 1. Meškovová (Rus.), 2. Adamovská (ČR), 3. Thompsonová-Smithová (Brit.), ...v semifinále Smetanová, 21. Širůčková, 22. Králíková, v kvalifikaci 29. Bulenová (všichni ČR).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž