Juko Kavagutiová  a Alexander Smirnov při volné jízdě.

Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov při volné jízdě. | foto: Reuters

Soutěž sportovních dvojic na ME ovládli Kavagutiová a Smirnov

  • 0
Sportovní dvojice Juko Kavagutiová, Alexander Smirnov se po pěti letech vrátila na evropský trůn. Ruští krasobruslaři ve Stockholmu stejně jako v kategorii žen získali všechny medaile. Stříbro obhájili Xenia Stolbovová a Fjodor Klimov, na bronz při svém debutu dosáhli Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov.

Třiatřicetiletá Kavagutiová a o tři roky mladší Smirnov, kteří na mistrovství Evropy získali medaili naposledy v roce 2011, se po roční pauze kvůli partnerovu zranění vrátili do skvělé formy. Ve volné jízdě lehce zvládli čtverný odhozený salchow a jedinou vážnou chybu udělali při zvedačce krátce před koncem jízdy. I z této ošemetné situace vybruslili bez pádu a ze druhého místa po krátkém programu se posunuli ke zlatu.

Pomohla jim k tomu také nevídaná minela Stolbovové s Klimovem, kteří byli při absenci olympijských šampionů Taťjany Volosožarové a Maxima Traňkova největšími favority na titul. Partner však při nájezdu na trojitý ohozený salchow zakopl a skončil na zemi, takže z tohoto skoku nebylo nic. To znamenalo výraznou ztrátu, která je připravila o titul.

Vydařená volná jízda vynesla z pátého místa po krátkém programu na stupně vítězů Tarasovovou s Morozovem. Juniorští vicemistři světa z loňského roku přitom na velké seniorské akci debutovali. Díky vyšší obtížnosti za sebou o 7,63 bodu nechali nově složenou italskou dvojici Valentina Marcheiová, Ondřej Hotárek.

Brněnský rodák Hotárek, který před dvěma lety získal bronz se Stefaniií Bertonovou, znovu zaujal. S Marcheiovou, která byla loni na ME šestá v jednotlivkyních, za necelý rok spolupráce vytvořil sehraný pár a blýskli se mimo jiné sólovým trojitým lutzem.

Volné jízdy sportovních dvojic uzavřely soutěžní program mistrovství Evropy. Dominovali na něm ruští krasobruslaři, kteří získali devět z dvanácti medailí.

Mistrovství Evropy v krasobruslení ve Stockholmu

Sportovní dvojice - konečné pořadí:
1. Kavagutiová, Smirnov 207,67, 2. Stolbovová, Klimov 201,11, 3. Tarasovová, Morozov (všichni Rus.) 183,02, 4. Marcheiová, Hotárek (It.) 175,39, 5. Jamesová, Cipres (Fr.) 167,29, 6. Della Monicaová, Guarise (It.) 155,77.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž