České rychlobruslařky (zleva): Jirků, Sáblíková, Erbanová

České rychlobruslařky před halou ve Vancouveru(zleva): Andrea Jirků, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová. | foto: www.sport-invest.cz

Družstvu rychlobruslařek mizí sen o olympijských hrách ve Vancouveru

  • 5
Tak končí jedna pohádka. O tom, že kromě Martiny Sáblíkové se i tříčlenné družstvo rychlobruslařek porve na hrách ve Vancouveru o cenné kovy.

"Já už vám budu rovnou říkat olympioničky," jásal kouč Petr Novák, když mladičké Češky v lednu senzačně triumfovaly ve Světovém poháru v Erfurtu.

Zato včera v Heerenveenu? Desáté místo a trápení. "Z toho je olympiáda prakticky ztracená," prohlásil Novák. Jen  osm nejlepších týmů ze tří kvalifikačních závodů si zajistí hry. "A v zázraky já nevěřím."

Chybí mu třetí, zdravá žena.

Sáblíkové teklo z nosu, ale ze sobotního stavu "mátoha" se jakž takž zmátořila. Stále se lepšící benjamínek Karolína Erbanová odtáhla rychlé úvodní kolo. Andrea Jirků však volala: "Brzdi, brzdi." Předloňská juniorská mistryně světa je dlouhodobě zraněná, má vodu v kolenu, nemůže trénovat. Zkusila jet, ale...

"Věřím, že se Ája uzdraví. Bohužel, pro Vancouver asi bude pozdě," tuší Novák a přemýšlí, zda má misi "olympijský závod družstev" odpískat už před dalšími kvalifikacemi v Calgary a v Salt Lake City. "Sedneme si s holkama a probereme to."

Kouč musí být též dobrým stratégem. Proto dumá: "I kdyby přece jen postoupily, má cenu unavit Martinu na olympiádě kvůli 7. místu družstva, když jí tam půjde o tři individuální medaile?"


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž