Koně za vedení Strettona a Trezora překonávají drop.

Koně za vedení Strettona a Trezora překonávají drop. | foto: Ondřej Littera

V Pardubicích chtějí dostihy před diváky, nejspíše od konce června

  • 0
Překážková sezona měla v Pardubicích začít v tomto týdnu v pátek 8. května, ale kvůli současné epidemiologické situaci byl zahajovací mítink odložen. Ke změně termínu dojde i v případě první kvalifikace na Velkou pardubickou, která se měla konat 23. května.

„Jsme připraveni odběhnout plánované mítinky v pozdějších termínech. Vrcholem bude jubilejní 130. Velká pardubická,“ uvedl ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller v tiskové zprávě. „Změny nikdo vyloučit nemůže, ale pracujeme s tím, že termín Velké pardubické by se měnit neměl,“ řekla ČTK manažerka spolku Kateřina Anna Nohavová a doplnila, že poprvé závodit by se mohlo koncem června.

Organizátoři doufají, že zvládnou i s náhradními termíny letošní plánované mítinky. Před Velkou pardubickou by se proto měly odjet všechny čtyři kvalifikace.

Každopádně ale chtějí v Pardubicích závodit před diváky. „To je mimo jiné klíčové pro jednání s obchodními partnery, jejichž podpora tvoří významnou a důležitou část rozpočtu jednotlivých dostihových dnů. A proto s ohledem na finanční náročnost, velikost akce a potřebné technické zajištění preferujeme tuto variantu,“ řekl Müller.

Navíc upozornil, že limit účastníků na sportovní akci (100 lidí od 11. května) neumožňuje pořádat v pardubických podmínkách mítink ani bez diváků. „Když spočítáme, kolik koní v Pardubicích startuje a kolik lidí se kolem nich pohybuje, dostaneme se vysoko nad tento limit,“ uvedl Müller. Vedle žokejů a trenérů jsou na dostizích mimo jiné ošetřovatelé - vodiči, rozhodčí, zdravotníci po celé dráze, veterináři či technický personál včetně týmu zajišťujícího videozáznam mítinku.

Sezona rovinových dostihů začne v pondělí 18. května v Mostě. I na to brali překážkáři ohled. „Klasické dostihy a výkonnostní zkoušky pro tříleté koně jsou v tuto chvíli prioritou. I proto se zahájením překážkové sezony u nás posečkáme a umožníme rovinovým koním dohnat dvouměsíční ztrátu,“ řekl Müller.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž