Dostihový den ve Slušovicích.

Dostihový den ve Slušovicích. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Dostihy ve Slušovicích poznamenala smrt koní. Těla ležela na dráze do druhého dne

  • 26
Její svěřenci vyhráli poslední dva závody sobotního dostihového dne ve Slušovicích, přesto odjížděla domů smutná. Trenérka Kateřina Ilíková se vracela bez klisny Kil Al Jamal, kterou musel veterinář kvůli zlomenině nohy na místě utratit.

Sedmiletá hnědka byla jedním ze tří koní, jejichž život v sobotu na největším moravském závodišti vyhasl. Kromě Kil Al Jamal skončily dostihy fatálně ještě pro ryzku Azteku a bělouše Waggera.

Pořádková komise Jockey Clubu České republiky bude nyní prošetřovat, zda byly dodrženy všechny povinnosti vyplývající z Dostihového řádu.

Emoce rozjitřil především fakt, že uhynulá zvířata nebyla okamžitě odvezena do kafilerie v Otrokovicích a v areálu závodiště ležela přikrytá plachtou do druhého dne.

„I když těla koní ležela na dráze dlouho, nebyl překročen limit odvozu 24 hodin. Byla odvezena v neděli v podvečer,“ sdělil organizátor dostihů Zdeněk Karlach. „V dalších dostihových dnech bude fungovat pohotovostní služba. Věřím však, že taková opatření nebudou potřebná.“ 

Dostihová komise v den závodu konstatovala, že ke zranění nedošlo cizím zaviněním a že stav dráhy byl i přes předchozí dlouhodobě deštivé počasí dobrý. Což potvrzuje také Ilíková.

„Byla jsem na ní dvakrát. Na začátku byla ve výborném stavu, pak se v měkkém povrchu objevily díry - a jedna z nich se mohla stát Kil Al Jamal osudnou. Šlo o souhru několika nešťastných událostí. Mrzí mě, že za uspání koně jsme pak museli veterináři zaplatit o sto procent více než normálně,“ řekla Ilíková.

„Podle odborníků, se kterými jsem se bavil, mohla zranění způsobit zvýšená tréninková zátěž po uvolnění protikoronavirových opatření,“ nadhodil Karlach.

Jockey Club se následně od Karlachových slov distancoval.

Sobotní dostihy byly ve Slušovicích letos první, předchozí dva zrušila opatření proti šíření onemocnění covid-19. Další jsou tam naplánované na 22. srpna a jisté je, že budou ostře sledované.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž