Jaroslav Myška slaví vítězství v kvalifikaci na Velkou pardubickou.

Jaroslav Myška slaví vítězství v kvalifikaci na Velkou pardubickou. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Myška bude chtít v kvalifikaci po Reaperovi výraznější finiš

  • 0
V první kvalifikaci na letošní 127. Velkou pardubickou byl třetí s Reaperem, ve druhé s Goscaterem dokonce zvítězil. Teď při sobotním třetím nominačním dostihu na 5 800 metrů (od 15.25, první ze sedmi závodů se však běží už ve 13 hodin) se žokej z Valů Jaroslav Myška vrátí do sedla osmiletého hnědáka valacha Reapera. Takže zase pódium?

„V tom startu nepůjde o nějaký velký výsledek, spíš by nám to mělo něco ukázat směrem k Velké,“ říká Myška. Zároveň však dodává: „Konkurence bude dobrá, taková, jaká se pak představí při vrcholu sezony. Budeme se s nimi chtít poprat, půjde mi hlavně o pocit z koně.“

Zkušený překážkový jezdec totiž stále není úplně přesvědčený, že je Reaper vhodným koněm pro Velkou. V květnové úvodní kvalifikaci z něj byl sice nadšený, jenže Velká je pořád delší o více než kilometr, měří 6 900 metrů. „Uvidíme, jestli bude Reaper schopný zabrat ve finiši, v tom měl minule rezervy. Čekal j sem, že vítězného Zarifa prožene víc,“ přiznává Myška.

Zmiňuje tak jednoho z koní, kteří by se hodně vpředu měli pohybovat i nyní. Desetiletého ryzáka valacha provede kurzem žokej Josef Bartoš, je to už osvědčená dvojka, která společně brala ve Velké hned dvě medaile.

Jaroslav Myška (v červenobílém) s koněm Goscaterem v kvalifikaci na Velkou...
Jaroslav Myška (v červenobílém) s koněm Goscaterem v kvalifikaci na Velkou...

Mezi Zarifa a Reapera se v květnu vklínil ještě osmiletý hnědák valach No Time To Lose, na nějž vyhoupne Jan Kratochvíl. Talentovaný žokej bude v sedle prvně od červencového pádu na Ange Guardianovi v Lysé nad Labem. I devítiletý hnědák valach Ange Guardian přitom patří do okruhu uchazečů o výrazný podíl na celkové odměně 400 tisíc korun. Na starost ho dostane Josef Váňa mladší.

Šampion poslední Velké, 10letý tmavý hnědák valach Charme Look, s Janem Faltejskem minule při kvalifikaci spadl, a tak si oba brousí zuby na reparát. Na rozdíl třeba od Ange Guardiana mají nicméně účast ve Velké jistou, a proto mohou klidně závodit.

„Koně do Velké jsou vyrovnaní, nikdo tam není tak top, že by se nedal porazit,“ míní žokej Myška. „Když je v laufu a netíží ho zdravotní stav, může vyhrát kterýkoli z nich,“ pokračuje. Žádného skrytého favorita v poli nevidí.

Zajímavostí je změna na hřbetě 12letého Nikase, jejž místo osvědčeného parťáka Marka Stromského premiérově pojede Slovák Lukáš Matuský. „Neznám to pozadí, ale kůň změnil trenéra a působiště, takže pak zvolili i jiného jezdce. Myslím, že to letos bude poslední Nikasova Velká. Mára je nešťastník toho dostihu, ale i tak ho na něm mohli nechat,“ domnívá se Myška.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž