Karlovy Vary hostily závody v dostizích. | foto: Marcela Kozová

Na dostihovém závodišti v Karlových Varech se prosadili i čeští jezdci

  • 3
Startovní listina nejdůležitějšího výkonnostního testu tříletých klisen v podobě 77. Oaks Holdingu Rabbit CZ obsahovala deset jmen. Proti převaze zástupkyň zahraničních chovů se v souboji o 550 tisíc korun postavila dvojice tuzemských odchovankyň. Geneze vedená v dostihu Lucií Fialovou na nejlepší nestačila, ale český chov výrazně vyzdvihla Vignetta sedlaná žokejem Adamem Florianem.

Po triumfech v dostizích třetí a čtvrté kategorie dosáhla prozatím největšího úspěchu kariéry, když s jistotou půl délky odrazila drtivý nástup účastnice Českého derby Totally Gold (žokej Milan Zatloukal).

Největší pozornost byla před startem věnována bělce Jacinthe (žokej David Liška), která se musela spokojit se třetím místem. Čtvrtá doběhla její tréninková kolegyně Korvette (žokej Martin Laube).

Druhým vrcholem odpoledne byla karlovarská specialita - Lázeňská míle Mikropu Čebín. Její začátky se tradují od třicátých let minulého století, letos se běžel 34. ročník.

Na startu nechyběla předloňská vítězka karlovarských Oaks Zariyannka vedená žokejem Radkem Koplíkem. Světoběžnice, která český turf zviditelnila až v dalekém Rijádu, potvrdila svoji třídu a zvítězila o jisté dvě délky před tříletým hnědákem Like A Magic (žokej Martin Laube).

Český chov na Oaks zastupovala Vignetta, v dostihu ji vedl žokej Adam Florian.

Vítěz Lázeňské míle z roku 2019 a druhý z loňského ročníku Torque Power (žokej Jiří Palík) si po současném doběhu dělí dotaci za třetí místo s Caucasianem (Lukáš Charvát).

Velký zájem ze strany trenérů a majitelů byl o start dvouletých koní, a tak byl dostih rozdělený na dvě oddělení. V obou se prosadili favorité – debutující bělka Salt Mix trenéra Václava Luky a podruhé v životě startující Rabbit Elusive trenéra Allana Petrlíka.

Z kategorie nezvítězivších se v dostihu tříletých vyčlenila Fabriana Third (žokej Jiří Chaloupka).

Dvojitý zásah zaznamenala Lucia Fialová, která kromě triumfu v úvodním dostihu dovedla vítězně do cíle i hnědáka Launch Zone v závěrečném dostihu.

Z rukou prezidenta Jockey Clubu České republiky Josefa Bečváře převzal ocenění za celoživotní přínos dostihovému sportu Ivan Janatka, který zajišťuje dlouhá léta karlovarské sportovní mítinky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž