Josef Bartoš se raduje vítězství ve Velké pardubické.

Josef Bartoš se raduje vítězství ve Velké pardubické. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Vzhůru za obhajobou. Theophilos vyhrál první kvalifikaci Velké pardubické

  • 0
Hnědák Theophilos, loňský vítěz Velké pardubické, prokázal své kvality a s žokejem Josefem Bartošem vyhrál první kvalifikaci na letošní 130. ročník slavného dostihu. Před cílem odrazil nápor Hegnuse.

Desetiletý Theophilos se v dostihu na 5800 metrů zpočátku držel v zadní části pole, ale na Velkých zahrádkách se dotáhl na Mazhilise, který od začátku vedl. Do cílové rovinky už vbíhal valach stáje Dostihového klubu iSport-Váňa v čele a v závěru ustál souboj s Hegnusem v sedle s Markem Stromským.

„Krásně prošel dostihem, měl perfektní a klidný průběh,“ pochválil žokej Bartoš v České televizi Theophilose a pokáral sám sebe. 

„Neposlechl jsem pana Váňu a šel dopředu moc brzy. Proto byl ten souboj. Měl jsem horkou hlavu,“ uznal.

Radost z výhry měli manželé Váňovi, kteří Theophilose v tréninku na střídačku jezdí. „Stal se z něj totální profesionál a řídí si to sám,“ řekla Pavla Váňová. „Chtěli jsme kvalifikaci vyhrát, abychom mu mohli dát oraz. Jsem rád, že se nám to povedlo. Teď ho nachystáme na třetí nebo čtvrtou kvalifikaci,“ uvedl Josef Váňa.

Stromský byl lehce zklamaný z nedotaženého útoku na prvenství. „Mrzí to, ale Hegnus šel po něm a těším se na říjen na odvetu,“ řekl žokej.

Druhá kvalifikace je v plánu 25. července, třetí se pojede 8. srpna a čtvrtá 29. srpna. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou se bude konat 11. října.

Dostihový mítink v Pardubicích:

První kvalifikace na Velkou pardubickou (5800 m, pětiletí a starší koně, dotace 200 000 korun): 1. Theophilos (ž. Bartoš, tr. J. Váňa st., stáj Dostihový klub iSport-Váňa), 2. Hegnus, 3. Player. Čas: 7:29,85. Výrok: tuhý boj krk - 3 1/2 - 7.

Další dostihy:
I. Sabion (ž. Faltejsek) - Heliostat - Gryffichop
II. Tech Jury (ž. Faltejsek) - Saint Shine - Dundee
III. Del Rey (Složil ml.) - Moula - Mansur
IV. Dallina (ž. Ferhanov) - No Time To Lose - Chrystal Cross
V. Aztek (ž. Liška) - Sansiro - Meny Bay
VII. Apas Rocka (ž. Stromský) - String - Forever Dry
VIII. Taste Of Rock (ž. Myška) - Usockem - Maly Nine

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž