Snímek z první kvalifikace na Velkou pardubickou.

Snímek z první kvalifikace na Velkou pardubickou. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

První kvalifikaci na Velkou pardubickou ovládli Váňovi koně

  • 0
Zaváhání obhájce prvenství z loňské Velké pardubické, pády dalších konkurentů a v neposlední řadě vlastní vyzrálost. To byly základy kvalifikačního triumfu, pro který si v sobotu doběhl na dostihovém závodišti desetiletý ryzák Zarif s Josefem Bartošem.

Šestinásobek vsazené částky. Takový balík si odnesli všichni, kteří vložili důvěru a finance ve vítězství valacha Zarifa. Svěřenec trenéra Josefa Váni staršího v průběhu hlavního dostihu na 5 900 metrů dlouhou dobu nikterak nevyčníval, ovšem to nebylo na škodu.

V poli, které na Hadím příkopu přišlo o trojici Universe of Gracie, Puntarenas a Modena, se držel nenápadně ve druhé vlně. Vpřed vypálil až po potížích Ter Milla a Charme Looka. Druhý jmenovaný vítěz loňské Velké neměl skokanský den a nedlouho před koncem shodil ze sedla Jana Faltejska. Ter Mill s Janem Odložilem pak hodně ztratil, z čehož Bartoš vytěžil.

„Měli jsme štěstí, že jsme se vyhnuli karambolům,“ uznal trenér Váňa a pokračoval. „Favorit Charme Look udělal chybu a Honza z něho spadl. Mrzí mě pád Rabbit Hawk Winga, o kterém jsem si myslel, že půjde kvalifikaci také dobře. Ale sešlo se šestnáct hvězd, z nichž mohlo vyhrát tak deset koní. Byla to na začátek sezony taková malá Velká pardubická. Těší nás umístění našich koní na prvních dvou místech, ale musíme pokračovat dál, nezpychnout a makat,“ řekl Váňa.

Radost mu udělal rovněž druhý No Time To Lose, pro kterého byla kvalifikace premiérou v takto dlouhém dostihu. Teprve osmiletému hnědému valachovi jeho trenér věřil. „Myslel jsem si, že dokonce vyhraje on, protože je to nejlepší kůň, kterého ve stáji vedeme. Má obrovský potenciál. Když se ale v cílové rovině potká Ferhanov a Bartoš, tak kráva zajíce nedohoní,“ usmíval se spokojený Váňa.

Za oběma jeho koňmi doběhl poněkud překvapivě třetí hnědák Reaper v sedle s Jaroslavem Myškou. Osmiletý valach loni startoval hned ve třech kvalifikacích, ale lepší než čtvrtý nebyl. Tentokrát nejspíše využil rozběhanosti díky dubnovému startu ve Francii, kde ovšem nijak nezazářil.

Z celkem šestnácti koní dokončila hlavní dostih devítka přihlášených.

Výsledky

První kvalifikace na Velkou pardubickou - Velká cena města Pardubic (5800 m, pětiletí a starší koně):

1. Zarif (ž. Bartoš, tr. Váňa starší, stáj Köi Dent), 2. No Time To Lose, 3. Reaper. Výrok: boj 1 1/4 - 4 1/2 - 12. Čas: 7:33,29.

Další dostihy:
I.
Veni Vidi Vici (ž. Andrés) - Krösus - Dusigrosz
II. Modřín (ž. Novák) - Maximus - Jonathan
III. Usockem (ž. Guignon) - Lord Jagmin - Stigris
IV. Koenigin Mum (Boekhout) - Medic - Turoni
V. Četař (Liška) - Pyšný páv - Kindly Boy
VII. Aztek (ž. Bartoš) - Amadeon - Boisblanc
VIII. Sígr (Odložil) - Vinson Hill - Trivero


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž