Dostihové závodiště v Karlových Varech

Dostihové závodiště v Karlových Varech | foto: Martin Stolař, MAFRA

Cena zimní královny ve Varech ukončí dostihovou sezonu

  • 0
Poslední dostihové odpoledne letošní sezony na karlovarském Hipodromu Holoubek bude patřit dvouletým koním. Svatováclavskou sváteční náladu ve středu podtrhne 35. Mercedes-Benz Cena zimní královny. Díky generálnímu partnerovi se kategorie Listed v mílové zkoušce vrací do zdejšího areálu po více než dvou desetiletích.

O pozornost sázejících soupeří v mírné převaze zajímavých importovaných klisen pět tuzemských rodaček. Český chov by mohla zviditelnit majitelka sympatického jména Johanka (žokejka Vendula Korečková).

Ze všech dvanácti účastnic má nejvíce zkušeností. Ze čtyř dosavadních startů dosáhla na druhé a třetí místo a poslední start proměnila ve vítězství. Ve dvou startech pátá, ovšem jezdecky posílená Solai (žokej Václav Janáček) by mohla napodobit výkon své matky Sereny, která před sedmi lety v Ceně zimní královny doběhla na čtvrtém místě. Spolehlivou se jeví také Golden Sarah (žokej Martin Laube), která ve dvou absolvovaných dostizích III. kategorie obsadila třetí místo.

Nejvýznamnější test nejlepších klisen ročníku je nejčastěji spojován s Allanem Petrlíkem. Za posledních třicet let se z triumfu radoval celkem čtyřikrát. Jednou jako jezdec (1989 Carotida) a trenér (2014 Zamira), dvakrát jako jezdec a zároveň trenér (1997 Sun Shine Clare, 2000 Abba).

Tento výčet může navýšit jeho nadějná svěřenkyně Chica Querida vedená v dostihu žokejem Janem Vernerem.

Favoritku lze hledat v suverénní vítězce srpnové karlovarské Ceny Masise Saše (žokej Bauyrzhan Murzabayev). Zdatnou soupeřkou může být zářijová vítězka bratislavské Velké ceny BBAG Baden-Baden Tafilly (žokej Zdenko Šmida) nebo Polyanta (žokej Petr Foret), která na zdejší dráze při srpnovém debutu zvítězila.

Obhajoba loňského prvenství čeká trenéra Pavla Tůmu, který do dostihu posílá ve dvou startech shodně čtvrtou Hessoesse (žokej Jan Rája). Na první vítězství kariéry čekají v předchozích startech umístěné Global Girl (žokej Jiří Palík) a Sexy Princess (žokej Jiří Chaloupka), naopak vzestup formy je k zisku dotovaného místa potřebný u Yes April (žokej Tomáš Lukášek). Ryzku Rabbit Van Winkle (žokej Michal Mach) čeká dostihová premiéra.

Cena Jockey Clubu ČR

Kvalitní aktéry přilákala Cena Jockey Clubu ČR, dvoukilometrový test II. kategorie pro tříleté a starší středotraťaře. Představí se v ní mimo jiné nedávná hrdinka mostecké Velké letní ceny Ústeckého kraje Sapsiree (Rája), účastnice Oaks a v posledních třech startech vždy umístěná Latigera (Laube), letošní trojnásobný vítěz Solar Eclipse (Janáček) nebo veterán Omnibus (žokej Jaromír Šafář), kterému se v aktuální sezóně zadařilo právě na tamním závodišti.

Ti všichni budou stát v cestě k dalšímu úspěchu bělouši Dzinfizzovi (Murzabayev), který se může chlubit výbornou bilancí. Z pěti startů dvakrát vyhrál a získal po jednom třetím, čtvrtém a pátém místě.

Dostihový den, který zpestří atraktivní dostih poníků, začne oproti předchozím mítinkům o půl hodiny dříve. Start prvního dostihu je naplánován na 14.00 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž