Zkušenosti z Francie může využít Sterli, třetí z loňské Ceny zimní královny.

Zkušenosti z Francie může využít Sterli, třetí z loňské Ceny zimní královny. | foto: Marcela Kozová

Konečně. Dostihová sezona na karlovarském závodišti začíná

  • 0
Letošní 121. sezóna na druhém nejstarším českém závodišti konečně začíná. Téměř stovka koní na karlovarském Hipodromu Holoubek v sobotu odpoledne proběhne před prázdnými tribunami, bez divácké účasti.

Úvodní dostihový mítink letošní sezony na karlovarském závodišti se v sobotu odehraje za zavřenými branami, kvůli stále platným vládním opatřením přijatým v důsledku koronavirové pandemie.

Zájem o účast v některém ze šesti rovinových a dvou překážkových dostizích byl z řad trenérů a majitelů mimořádný. Počet přihlášených několikanásobně převyšoval maximální propustnost zdejší dráhy. Prezidium Jockey Clubu ČR proto schválilo navýšení počtu startujících koní pro rovinové dostihy bez použití startovacích boxů ze čtrnácti na šestnáct.

Hlavním bodem programu je Cena Nadace Města Karlovy Vary. Do dostihu druhé kategorie pro tříleté koně na dvoukilometrové distanci nastoupí dvanáct koní. Většina z nich je hlášených do pozdějších klasik – Českého derby nebo do Oaks.

Do širšího okruhu favoritů bude patřit vítěz loňské Ceny zimního favorita Suprtupl (žokej Jaromír Šafář) nebo dvojice klisen, které si dvorskou dráhu vyzkoušely v minulém roce. Franceska Bella (žokej Tomáš Lukášek) doběhla čtvrtá v karlovarské Ceně zimní královny a následně zvítězila ve slovenské Karpatské ceně. Sterli (žokej Milan Zatloukal) v Ceně zimní královny skončila třetí a využít může zkušenosti z běhání ve Francii.

Nitro (Beysim Ferhanov) se v Čechách představí poprvé. Dosud běhal jen v Polsku. Čtyřikrát dosáhl na dotované umístění včetně jednoho vítězství. Zajímavá je dvojice dohlášených slovenských koní. Tristan (žokej Zdenko Šmida) poslední dva starty ve třetí kategorii proměnil ve vítězství a Spartico (žokej Adam Florian) si zapsal v listed dostizích třetí a páté místo.

Jediný zástupce českého chovu Avignon (žokejka Vendula Korečková) ze čtyř absolvovaných dostihů třetí kategorie získal první, druhé, třetí i čtvrté místo. Rusel (žokej Jiří Palík) po šestém místě v debutu vytěžil ve dvojkovém listopadovém dostihu těsné druhé místo. Queen Am (Michal Demo) má na svém kontě jediný zásah, ale zato čerstvé páté místo z květnového trojkového dostihu v Mostě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž