Prezident USA Donald Trump zrušil pozvání do Bílého domu pro vítěze NFL i NBA.

Prezident USA Donald Trump zrušil pozvání do Bílého domu pro vítěze NFL i NBA. | foto: AP

Šampioni USA bojkotují Bílý dům. Nesouhlasí s prezidentem, on nechce je

  • 14
Šampioni profesionálních sportovních lig v USA slavnostně navštěvují Bílý dům ve Washingtonu na pozvání prezidenta už od 20. století. S nástupem Donalda Trumpa však čím dál více sportovců, kteří nesouhlasí s jeho politickou rétorikou, pozvánky na tradiční událost odmítá.

Trump problém řeší po svém - týmy rovnou ani nezve. Do Bílého domu se proto nepodívá únorový vítěz NFL (americký fotbal) Philadelphia Eagles ani basketbaloví šampioni z NBA Golden State Warriors. Prezident USA začátkem týdne oznámil, že pozvání ruší. „Potrestá“ i novopečené vítěze hokejové NHL Washington Capitals? 

Kde se vzala tradice bojkotů Bílého domu?

Rozsah sporu narůstá. Tak ku příkladu ještě před pár dny o vítězi NBA jasno nebylo, přesto hvězdy obou finalistů LeBron James z Cleveland Cavaliers a Kevin Durant se Stephenem Currym z Warriors prohlásili, že ani jeden z týmů za prezidentem nechce. „Výhra je cennější než pozvání do Bílého domu,“ shodli se.

Nezájem vítězů Super Bowlu

Vítězové NFL z Philadelphie vyhráli v únoru Super Bowl poprvé v historii. Eagles se také dočkali pozvání do Bílého domu.

Jenže hráči amerického fotbalu a celá liga NFL jsou už delší dobu pod tlakem a kritikou vlády kvůli tomu, že během hymny mnozí odmítají stát a naopak poklekají či zůstávají zavření v šatně. Protestují tím proti „diskriminaci černých a barevných lidí“, jak to nazval v roce 2016 Colin Kaepernick z týmu San Francisco 49ers.

Do Bílého domu se za Eagles podle webu ESPN chystalo pouze pět hráčů z celého týmu. Trump to vzal jako urážku a pozvání začátkem týdne zrušil. „Nesouhlasí se svým prezidentem, který trvá na tom, aby během národní hymny hrdě stáli s rukou na srdci a respektovali naši armádu a občany země. Lidé si zaslouží něco lepšího,“ prohlásil Trump a místo toho uspořádal ceremonii „Oslava americké vlajky s fanoušky Eagles“.

Basketbalisté veřejně a jednotně reagovali na nedávné rozhodnutí Trumpa nepozvat do Bílého domu vítěze NFL Philadelphia Eagles kvůli poklekání během národní hymny a nerespektování vlajky, viz box vlevo,

„Tím rozhodnutím překvapen nejsem. Je to od něj typické,“ kritizoval dále LeBron James. „Je tu spoustu lidí, kteří nevěří, že jedná pro lidi, že jedná správně.“

James pozvání nakonec řešit nemusí, NBA ovládl soupeř z Golden State. Ovšem i Warriors mohou být v klidu. Jen si zopakují loňský rok, kdy pozvání do Bílého domu odmítli. Letos nemají ani co odmítat. „Nepozveme je,“ prohlásil v pátek Trump.

„Zbabělé chování,“ označil jeho kroky bývalý hráč Eagles Torrey Smith.

Vítězové Stanley Cupu stojí před rozhodnutím

Záležitost se v následujících týdnech, až hokejisté ukončí bujaré oslavy, bude týkat také šampionů NHL z Washingtonu. „Myslím, že je tu budeme mít. Tedy, alespoň uvidíme. Znáte můj přístup, pokud chtějí přijít, navštíví nejlepší místo na světě. Jsem tu já,“ řekl pyšně Trump. „Pokud nechtějí, já nechci je.“

Devante Smith-Pelly se Stanley Cupem.

V poslední větě narážel na útočníka Capitals - Devanta Smithe-Pellyho. Ten řekl ještě před vítězstvím pro zpravodajskou agenturu Postmedia News, že se už rozmyslel, zda by se návštěvy Bílého domu zúčastnil.

„Věci, co Trump vypouští z pusy, jsou jasně rasistické a sexistické. Často až nechutné. S jeho rétorikou nesouhlasím,“ nabídl svůj názor Smith-Pelly. 

Samotný hokejista se potýkal s rasistickými urážkami už v únoru letošního roku při zápase v Chicagu. Diváci na něj pořvávali, ať jde hrát basketbal v narážce na to, že „hokej není pro černé“.

Do hokeje rasismus nepatří, sportovci si to nezaslouží, řekl Smith-Pelly

Pokud se objeví další spoluhráči, kteří odmítnou Bílý dům navštívit, je téměř jisté, že se Capitals pozvání vůbec nedočkají.

Situace se stává zajímavější o to víc, že hlavní hvězda a kapitán týmu Alexandr Ovečkin je veřejným zastáncem ruského prezidenta Vladimira Putina, pro něhož na podzim roku 2017 založil podporující organizaci „Tým Putin“.

V NHL by nešlo o první případ odmítnutí návštěvy Bílého domu. V roce 2012 jako jediný z týmu Boston Bruins nepřišel za tehdejším prezidentem Barackem Obamou kvůli rozdílným politickým názorům brankář Tim Thomas.

Sportovci mají jasno. „Vítězství v Super Bowlu, Světové sérii (baseball), NBA nebo zisk Stanley Cupu jsou mnohem cennější než pozvánka do Bílého domu,“ nemá pochyb basketbalista LeBron James. „Obzvlášť s Trumpem v úřadu, podle mého názoru.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž