Hráči Baltimore Ravens poklekli při hymně na londýnském Wembley s Jacksonville...

Hráči Baltimore Ravens poklekli při hymně na londýnském Wembley s Jacksonville Jaguars | foto: AP

Trump versus fotbalisté. Hráči klečí při hymně, prezident je uráží

  • 196
Protesty amerických sportovců proti prezidentu Donaldu Trumpovi se stupňují. Hráči Národní fotbalové ligy vyjadřují pokleknutím během hymny podporu hnutí proti policejnímu násilí na černoších, tři týmy dokonce zůstaly v tunelu. Vyburcoval je k tomu Trumpův páteční vulgární projev.

Prvním, kdo protestoval proti násilí na lidech tmavé pleti, byl quarterback Colin Kaepernick, jehož otec je černoch a matka Italka. Minulý rok poklekl během hymny, tento víkend měl několik následovníků.

Podle amerického prezidenta fotbalisté svým chováním nerespektují vlajku USA. „Nepotěšilo by vás, kdyby jeden z těch majitelů (klubů) NFL, když někdo neprojevuje respekt naší vlajce, řekl, hned toho zku*vysyna stáhněte z trávníku, pryč s ním, má padáka?“ řekl Trump davu svých příznivců na pátečním mítinku v Alabamě.

Kaepernickova matka na Trumpova slova zareagovala na Twitteru slovy: „Asi jsem tedy hrdá ku*va.“

Při tónech americké hymny poklekli i hráči Cleveland Browns před duelem s...
Při americké hymně klečeli i hráči New England Patriots před duelem Houstonem.

V londýnském Wembley, kde se v neděli hrálo utkání mezi Baltimore Ravens a Jacksonville Jaguars, vyjádřilo svůj postoj vůči Trumpovi víc než dvacet hráčů a členů realizačních týmů. Na ploše se objevil zaklesnutý s hráči za paže i Shahid Khan, majitel celku Jaguars, který přitom věnoval milion dolarů (dnes téměř 22 milionů Kč) na Trumpovu lednovou inauguraci. Podle amerických médií tím dal najevo solidaritu s protesty. Agentura AP uvedla, že takto svůj názor vyjádřili nejméně další dva majitelé týmů.

Podobně se protestovalo v zápasech, které se konaly tradičně ve Spojených státech, tři týmy dokonce během hymny zůstaly v tunelech. Vedení soutěže se postavilo za sportovce, zástupci hráčské asociace rovněž. Podporu vyjadřují také baseballisté, během koncertu poklekl třeba zpěvák Stevie Wonder.

Během koncertu na festivalu v newyorském Central parku poklekl i zpěvák Stevie Wonder.

Trumpovy útoky na NFL a fotbalisty ale nekončí, na Twitteru vyzval fanoušky, aby přestali chodit na zápasy.

Americký prezident Trump dal několikrát najevo svůj negativní postoj k protestům proti tvrdému policejnímu přístupu k černošské menšině a narazil i na odpor zástupců dalších široce sledovaných amerických sportů.

Jeden z nejlepších hráčů basketbalové ligy NBA Stephen Curry se odmítl zúčastnit setkání s prezidentem, který pozval jeho tým Golden State Warriors jako letošního šampiona do Bílého domu (více čtěte zde).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž