Michal Sedlecký při tréninku s laserovou pistolí

Michal Sedlecký při tréninku s laserovou pistolí | foto: Vít Chalupa

Diabolkám odzvonilo, pětibojaři budou střílet jen laserem. Už tento týden

  • 3
Elitní moderní pětibojaři přece jen budou v předolympijské sezoně střílet z laserových zbraní. Přestože ještě v listopadu na kongresu mezinárodní unie UIPM revoluční změna neprošla, laserem se bude střílet už v tomto týdnu na startu nové sezony v americkém Palm Springs.

Je to revoluční změna. Přestože listopadový kongres UIPM schválil změnu ve vybavení v části disciplíny moderních pětibojařů hlavně v juniorských a dětských soutěžích, laserem se nakonec bude střílet na všech letošních velkých seniorských akcích.

"Laserová technologie je budoucností našeho sportu," nechal se slyšet šéf mezinárodní unie Klaus Schormann.

Klasickým diabolkám ve vzduchových pistolích tak zřejmě odzvonilo.

Program závodů v Palm Springs

24.-27.2.2011

Čtvrtek: ženy - kvalifikace
Pátek: muži - kvalifikae
Sobota: ženy - finále
Neděle: muži - finále

"Zase takový rozdíl to není," myslí si jediný český mistr světa Michal Sedlecký. "Vlastně jde pořád jen o to trefit terč. Teď to však bude rychlejší a uvidíme, co to udělá s taktikou pro závody a také výsledky."

"Chce to klid," tvrdí evropští šampioni David Svoboda a Ondřej Polívka. "Je to jiné, než když z hlavně vyletí diabolka. Tyto pistole jsou sice také plynové, ale zpáteční tlak po výstřelu není tak veliký, tedy zatím nezvyklý," říká Polívka.

"Protože laserová střelba je asi o dvě sekundy rychlejší na jednom pokusu, bude nutné se umravnit, uklidnit a nemyslet si, že to půjde jako ze samopalu," dodává Svoboda.

Nové laserové zbraně českých moderních pětibojařů

Češi stejně jako světová elita tohoto sportu novinku vyzkoušejí  naostro už tento týden na úvodním Světovém poháru v USA. Málem však do Palm Springs neodcestovali. Nové zbraně totiž dostali jen deset dní před odletem do zámoří. Měli tak jen minimum času si je pořádně vyzkoušet.

Česká nominace

David Svoboda
Ondřej Polívka
Michal Sedlecký
Michal Michalík
Natálie Dianová
Lucie Grolichová

"Nešlo o naši chybu. Pistole a nutné díly k nim jsme objednali včas, ale dodavatel měl tři týdny zpoždění," uvedl kouč Jakub Kučera, který ale nestačil vybavit celé reprezentační družstvo.

Češi doplatili na to, že licenci má zatím jediný výrobce - německá společnost IQ-Shooting, který nestíhá uspokojit poptávku. Vždyť například Číňané si objednali v první vlně 380 pistolí, po desítkách je nakupovali i Maďaři a Němci.

Mezinárodní federace zatím odmítla připustit do konkurenčního souboje českého výrobce laserových zářičů Apeom.

Střelba tří položek po pěti ranách kombinovaná s tříkilometrovým během je závěrečnou disciplínou moderního pětiboje. Následuje po šermu, plavání a parkúru.

Do Palm Springs, které leží asi 180 kilometrů východně od Los Angeles, odletělo celkem šest českých reprezentantů. Jako první si novinku vyzkouší Natálie Dianová a Lucie Grolichová ve čtvrteční kvalifikaci.

V předolympijské sezoně čekají na pětibojaře čtyři světové poháry, finále SP v Londýně (vítězové finále se kvalifikují na OH), dále mistrovství světa v Káhiře a mistrovství Evropy v britském Medway.

Na olympijské hry 2012 se mohou kvalifikovat maximálně čtyři Češi - dva muži a dvě ženy.

Kromě toho na pozvané pětibojaře čeká Prezidentský pohár v Moskvě, kde budou muži i ženy závodit o dotace v přepočtu ve výši 1,8 mil. Kč v každé kategorii.

Program sezony 2011

Světový pohár:

24.-27.2. Palm Springs (USA)
14.-17.4. Sassari (Itálie)
5.-8.5. Budapešť (Maď.)
26.-29.5. Čengdu (Čína)

Finále SP:

8.-10.6. Londýn (Brit.)

Mistrovství světa:

9.-14.9. Káhira (Egypt)

Mistrovství Evropy:
28.7.-7.8. Medway (Brit.)

Prezidentský pohár:

11.-12.6.Moskva (Rusko)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž