DEPO. Při každém Czechmanovi vyroste poblíž hrádeckého písníku „les“ cyklistických závodních speciálů.

DEPO. Při každém Czechmanovi vyroste poblíž hrádeckého písníku „les“ cyklistických závodních speciálů. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Trůn Czechmana je volný. Usiluje o něj i bývalý král

  • 0
Čeká je několikahodinová lopota ve vodě, na kole, a pak po svých. Triatlonisté se v sobotu ve 12 hodin vydali na trať jubilejního 10. Czechmana.

Dostat se na start tradičního Czechmana, největšího triatlonového závodu u nás, už dneska není jen tak. Letos se do hlavní individuální kategorie přihlásilo 649 mužů a žen a organizátoři už od prosince loňského roku museli spoustu jiných odmítat.

„Určitě je hezké, že řešíme tenhle ‚problém‘, ale jako závodníka mě zároveň mrzí, že nelze vyhovět všem. Cítím, že není úplně v pořádku, když chcete soutěžit a z důvodu kapacity to nejde,“ říká šéf Czechmana Tomáš Petr z pardubického oddílu SK OMT.

Výše uvedené číslo navíc není definitivní; ve 12.10 totiž přijdou na řadu štafety, což je dalších víc než 120 sportovců, a vedle toho se v kratším žákovském závodě představí zhruba devadesátka dětí.

Klasický Czechman sestává z 1,9 kilometru plavání v hrádeckém písníku (voda má nyní cca 20,5°C), 90 na kole a 21 běhu. Loňský vítěz Ladislav Dvořák letos nedorazí, takže lze tušit, že slovenský moderátor triatlonových podniků Vlado Baron bude v cíli jako nového šampiona vítat buď před rokem druhého Tomáše Miku, nebo svého krajana Karola Džalaje, který na Czechmanovi triumfoval v letech 2012 a 2013 a pak si od něj dal pauzu.

„Mělo by to být mezi těmihle dvěma,“ soudí Petr. „Kromě nich by měli být vpředu ještě Lukáš Slatinský (loni šestý) a možná i Pavel Petrásek, který minule startoval za nás (a byl desátý). Před čtrnácti dny zaběhl dobře jeden triatlon v Rakousku, takže má formu,“ pokračuje Petr.

Z domácích nadějí bude chybět jak Jan Vodehnal, tak i Jan Wainer.

„První z nich byl loni na ironmanovi na Havaji a asi si potřebuje trochu odpočinout. Druhý koketoval s ukončením kariéry, ale nakonec se snad chystá na ironmana v polské Poznani,“ vysvětluje Petr.

Zanedlouho 55letý Pavel Kašpárek ovšem hájit čest pardubického triatlonu bude. „Je ve skvělé formě. Pavel je trojnásobný účastník Havaje a dá se mluvit o tom, že už je legenda, stejně jako třeba Petr Polanský,“ podotýká Petr.

V ženách bude obhajovat Lenka Králová, přijede i loni třetí Slovenka Kristína Néč Lapinová. „Jestli dobře zaplave, mohla by se s nimi porvat o titul také Simona Křivánková,“ upozorňuje Petr.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž