Český čtyřkajak ve složení Jakub Zavřel, Radek Šlouf, Josef Dostál a Jan Štěrba...

Český čtyřkajak ve složení Jakub Zavřel, Radek Šlouf, Josef Dostál a Jan Štěrba ve finále na 500 m na MS v Portugalsku. | foto: ČSK

Rozpačitá premiéra čtyřkajaku. Chceme jezdit o medaile, říká Štěrba

  • 0
Montemor-o-Velho (Od našeho zpravodaje) - Společně do jedné lodi usedli poprvé v červnu, neabsolvovali jediný závod. Ostrou prověrkou si čtyřkajak ve složení Jakub Zavřel, Radek Šlouf, Josef Dostál a Jan Štěrba prošel až na světovém šampionátu v Portugalsku. A byla to rozpačitá premiéra.

Kvartet českých siláků poslal špičku lodi do cíle na osmém místě. Po taktické jízdě v rozjížďce a vítězství v semifinále pomýšleli čeští reprezentanti na stupně vítězů. „Jenže to byla naše nejhorší jízda,“ přiznal Štěrba.

Nově složená posádka společně absolvovala několik tréninků na těžké vodě v Kadani. Za dva měsíce přípravy si ale nepřipsala jediný start. Sobotní postupové úsměvy tak o den později vystřídal spíš smutek.

„Takhle krátce po dojezdu nevím, co k tomu říct. Nemůžeme být spokojeni,“ řekl Šlouf. 

Do závodu na 500 metrů odstartovali Češi v sedmé dráze. Hned z úvodu vycítili problémy. Loď se nezvykle kývala, marně hledali ideální tempo.

„Jakmile jde jiná síla na pádlo, už je to špatně,“ popisuje Zavřel.

Čtyřkajak na MS

Nedělní zpravodajství

V cíli se přes českou loď přehnali ještě domácí Portugalci jedoucí nalevo - tedy ještě v horších podmínkách. „Nemůžeme být vůbec spokojeni a říkat, že jsme měli blbou stranu,“ přidal Šlouf.

„Ale ambice máme vyšší,“ říká Štěrba, dvojnásobný olympijský medailista z olympiády. „Chceme čtyřkajak znovu dostat na medailové pozice.“Přesto čtveřice na osmém místě na světovém šampionátu nalézá i pozitiva. Poprvé si společně okusili atmosféru světového finále, před olympijskou kvalifikací prorazili v konkurenci nejlepších posádek.

Portugalská účast ve finále k tomu může pomoci. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž