Odchází Nurmagomedov, muž víry, jenž sliby neporušuje. A miláček diktátorů

  5:57
Málokdy můžete zápasníkovi věřit, že svá slova míní vážně, když oznamuje konec kariéry v MMA. Pláčem a emocemi zmoženého Chabiba Nurmagomedova však není důvod zpochybňovat. Odhlédnete-li od stínu, který na něj vrhá jeho přátelství s mnohými diktátory, uvidíte člověka víry. Dagestánce a muslima, pro něhož je rodina a čest svatá. Takoví muži sliby neporušují.
Ruský MMA zápasník Chabib Nurmagomedov mluví po vítězném zápase v Abú Zabí.

Ruský MMA zápasník Chabib Nurmagomedov mluví po vítězném zápase v Abú Zabí. | foto: Reuters

Slavnější kolega Ir Conor McGregor ukončil kariéru tolikrát, že jste dávno přestali počítat. Zatím se do klece vždy vrátil a i poslední červnové oznámení teď bere zpátky, zápasit bude v lednu. Šampion, olympijský vítěz a od května rentiér Henry Cejudo už znovu vykřikuje, že když mu pořádně zaplatí, milostivě nakráčí zpět.

Jenže Nurmagomedova peníze (nejspíš - do budoucnosti nikdo nevidí) nepřesvědčí.

„Tohle je můj poslední zápas,“ oznámil v sobotu večer po vítězství nad Justinem Gaethjem o pás šampiona lehké váhy do 70 kilogramů. Američana uspal škrcením pomocí nohou ve druhém kole.

Za jeho důvody skončit stojí rodina, v létě zesnulý otec a celoživotní mentor Abdulmanap a slib matce.

„V žádném případě do klece už bez svého otce nevstoupím. Když mi UFC nabídlo duel s Justinem, s matkou jsem o tom hovořil celé tři dny. Nechtěla, abych to přijal. Já jí slíbil, dal jsem jí své slovo, že je to naposledy,“ prozradil Nurmagomedov.

Představa, že praktikující muslim, striktní abstinent a člověk, jenž je vzorem Dagestáncům a jen na instagramu jej sleduje přes 23 milionů lidí, poruší slib, zní bláznivě.

Radši zemře, než aby slib porušil

„Já Chabiba znám,“ vykládá Uzbek žijící v Česku Machmud Muradov. „Když něco řekne, vždy to dodrží. Už nemá komu co dokazovat. Udělal správně. A víra? Ta mu vždy jen pomáhala. Na nic si hrát nemusí.“

Původem Kazach žijící v Česku a také zápasník Albert Achťamov vysvětluje ještě hlouběji: „Chabib převzal po smrti otce jeho roli. Teď všichni poslouchají jeho. On musí okolí naučit, co znamená čest a víra. Dodrží všechno, co řekne. Radši zemře a dodrží slib, než by ho porušil. I kdyby neměl žádný prachy. Oni to tak mají, žijí ve velké rodině, takové komunitě, která čest staví na první místo. Neexistuje důvod... Možná jeden, jediný. Kdyby měl pomstít svého kamaráda, někoho z rodiny. Ale nejsme ve válce, takže to se asi nestane.“

„Celou kariéru bylo vidět, jak jsou s otcem silně navázáni. Jeho smrt musela Chabiba silně zasáhnout. Možná se ukáže v nějaké exhibici, ale spíš bude podporovat spolubojovníky v Dagestánu,“ myslí si další český trenér André Reinders.

„Ano, i já věřím, že to myslel vážně,“ odpovídal reportérům v Abú Zabí prezident organizace Dana White.

Sám je ale zaskočený, zjevně nic podobného nečekal, o budoucnosti nechtěl mluvit, neboť věděl jen málo, co se v dalších dnech bude dít.

Vždyť odchází - a zde máte prostor pro diskusi - jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší zápasník historie smíšených bojových umění. Obrovský marketingový tahák, díky němuž UFC zaujalo rozlehlý ruský i arabský svět.

Ostatně ve Spojených arabských emirátech nebojoval Nurmagomedov náhodou. I když pro Ameriku v nevýhodný čas, UFC to za to stálo. Tržilo ze zvědavých a bohatých šejků. Po duelu s Dustinem Poirierem už podruhé.

Ruský MMA zápasník Chabib Nurmagomedov zírá vzhůru ve své typické paruce.

„Určitě patří mezi historickou špičku UFC. Jen si nedovolím tvrdit, zda stojí na vrcholu. Možná by to nebylo spravedlivé vůči Andersonu Silvovi, Demetriousovi Johnsonovi či Jonu Jonesovi,“ říká český trenér Dan Barták.

Mezi nejúspěšnější patří i Georges St-Pierre či Daniel Cormier.

Ondřej Novotný, promotér domácí organizace Oktagon, tvrdí: „Celková bilance 29-0, v UFC 13-0, na nejvyšší úrovní nikdo nedokázal neudělat chybu. Je to šílené. Osobně bych ho zařadil mezi pět nejlepších.“

Zlomená noha, pláč a rukavice na zemi

Zámořská média našla argumenty, proč 32letý chlapík, který jako dítě bojoval s mláďaty medvědů, nepatří na vrchol.

Nurmagomedov sice nikdy neprohrál, ale s Gaethjem titul obhajoval „jen“ potřetí. Jon Jones to zvládl jedenáctkrát, než se ho letos vzdal a přestoupil o váhovou kategorii výš, Silva desetkrát v řadě během rekordní doby vládnutí - téměř dvou a půl tisíce dnů. St-Pierre psychicky náročnou výzvu, kdy každý čeká, zda konečně selžete, zvládl devětkrát v řadě.

Nurmagomedov a jeho dětská hra. Boj s medvědy:

„Patří mezi nejtvrdší chlapy, co znám. A podle mě historicky nejlepší zápasník. Zcela vážně,“ stojí si za svým prezident UFC Dana White.

Ve své řeči kromě jiného prozradil, že Nurmagomedov málem nenastoupil. Pár týdnů před soubojem s Gaethjem si zlomil kost v noze. „A nikomu to neřekl!“ básnil White. „Máme štěstí, že jsme ho mohli vidět.“

Naposledy.

Nurmagomedov začal ihned po vítězství, když Gaethjeho silným stiskem nohou uspal, sundávat připevněné rukavice. Člověk znalý zvyků v bojových sportech už v tu chvíli tušil, k čemu se schyluje.

Dagestánec propukl v pláč, přijal gratulace od už probuzeného soupeře, položil rukavice do středu klece a řekl, co jen málo lidí chtělo slyšet.

I jeho nenáviděný rival Conor McGregor gratuloval a vyjádřil respekt.

Podpora diktátorů, šejků i oligarchů

Právě McGregor byl jedním z mála, kdo si dovolil hlasitě upozorňovat na to, s kým se Nurmagomedov stýká a sbližuje. Podrobně se zákulisí života zápasníků věnuje novinář Karim Zidan, původem z Egypta, dnes žijící v Kanadě.

Chabibovi během jeho kariéry začalo tleskat mnoho kontroverzních postav a on jim rád odpovídal. 

„Pane prezidente Putine, prosím, pomozte Zijavudinovi Magomedovovi, dostal se do problémů, přitom mi vždy pomáhal,“ vzkázal například ještě z klece po výhře nad Alem Iaquintou před dvěma lety.

Magomedov, toho času zatčený oligarcha za praní peněz a organizování zločinu.

Přátelské setkání Nurmagomedova a jeho otce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem:

Сегодня нас с Отцом принял Президент России Владимир Владимирович Путин.
Встреча прошла в родном Дагестане.
Очень приятно, когда Глава Государства ценит наш с Отцом труд и поддерживает нас, и после каждой победы уже как по традиции, лично сам поздравляет, это дорогого стоит.

#Repost @danawhite with @get_repost
・・・
Russian President Vladimir Putin and head of Dagestan Vladimir Vasiliev met with UFC champion @khabib_nurmagomedov and his father and coach Abdulmanap Nurmagomedov

12. září 2019 v 19:43, příspěvek archivován: 25. října 2020 v 12:51

„Drahý bratře,“ vzkazoval mu pro změnu čečenský diktátor Ramzan Kadyrov před pár lety. Nurmagomedov se s vládcem Čečny setkal stejně jako mnoho jiných zápasníků z UFC třeba díky podpoře tamního tréninkového centra.

„Byla by pro mě čest zápasit v Čečně, v naší spřátelené zemi,“ odpovídal mu Nurmagomedov. A to v době, kdy malý stát na jihu Ruska násilně potlačoval homosexuály.

Přes svého manažera Aliho Abdelazize získal mocnou podporu šejků z arabského světa, mimo jiné třeba z Bahrajnu či Saúdské Arábie.

Avšak přes všechny tyto stíny si obecenstvo sportu bude Nurmagomedova pamatovat hlavně v oktagonu.

Jako toho neporaženého.

Vlevo čečenský diktátor Kadyrov, vpravo Nurmagomedov:

Спасибо за гостеприимство Рамзан Ахматович
Пусть Всевышний оберегает тебя и весь Чеченский народ.

4. února 2019 v 22:48, příspěvek archivován: 25. října 2020 v 12:59
Autor:
  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Zemřel dlouholetý šéf ČSTV a českého plavání Vladimír Srb, bylo mu 79 let

18. března 2024  22:16

Ve věku 79 let dnes zemřel někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb. O...

Rádi hvězdám pomůžeme rozhodnout, usmíval se Zygmunt po skalpu Komety

18. března 2024  21:24

V neděli zařídily vítězství Litvínova v prvním čtvrtfinále v Brně hvězdy z první formace, v...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...