Momentka z utkání mistrovství světa softbalistek mezi český týmem a...

Momentka z utkání mistrovství světa softbalistek mezi český týmem a reprezentací Kanady. | foto: Jan Beneš

Český tým na olympiádě? Do Tokia se chtějí probít softbalistky

  • 0
Je pozdní odpoledne, venku praží slunce, teplota se drží na třiceti stupních Celsia. Na pískovém hřišti v Kunovicích se práší a duní míče po odpalech. Eliška Mlýnková a Tereza Vlčková mají individuální trénink. Tři dny před pátečním odletem na Světový pohár softbalistek do Spojených států amerických ještě pilují pálkařskou formu.

„Světový pohár v kolébce softbalu – bude to zážitek,“ těší se Mlýnková do zámoří. „Navíc pak ještě navazuje mistrovství světa v Kanadě, což je ještě lepší.“

V aktuální šestnáctičlenné nominaci národního celku je čtvrtina hráček místního extraligového týmu Snails, tedy šnečic. Vlčková s Mlýnkovou jsou přímo odchovankyněmi oddílu ze Slovácka. Vlčková je z Kunovic, Mlýnková pochází z nedaleké Ostrožské Nové Vsi.

„Vždycky jsem sportovala. Jednou jsem se přišla podívat na trénink do Kunovic a už jsem u toho zůstala,“ vzpomíná na svoje začátky 23letá Mlýnková.

Světový pohár a světový šampionát softbalistek

  • Světový pohár se uskuteční od 5 .do 10. června v Oklahoma City a je pouze pro pozvané týmy, z Evropy ještě hraje Nizozemí.
  • Mistrovství světa hostí od 15. do 27. června kanadské Surrey.
  • Trenér Pavel Křivák nonimoval na dvě vrcholné akce čtyři hráčky z Kunovic – Lucii Kaplarczykovou, Terezu Kubicovou, Elišku Mlýnkovou a Terezu Vlčkovou.

„Já jsem se k softbalu zase dostala přes nábor na základní škole,“ líčí o necelý rok mladší Vlčková.

Před oběma se teď otevírají dříve netušené obzory. Softbal se má zase stát olympijským sportem, obnovenou premiéru si podle všeho odbude za čtyři roky v japonském Tokiu.

„Pro mě osobně je to můj vrchol, kam se chci dostat. Hodně se k tomu upínám. Pro každého sportovce je olympiáda jeden z největších snů,“ vyznala se Vlčková.

V reprezentaci nejsou nováčky. Mlýnková má za sebou předloňské mistrovství světa v Nizozemí, kde Češky skončily jedenácté. Vlčková byla součástí loňského bronzového výběru z evropského šampionátu. Teď se sejdou spolu v jednom družstvu.

„Těším se na tým, na kolektiv holek. Vždycky šlapal dobře. Bavily jsme se, byla sranda,“ pochvaluje si Mlýnková reprezentační atmosféru.

Softbalem sama žije. „Na internetu si pouštím zápasy z americké ligy univerzit. Podívám se i na celý zápas, nejen na sestřihy nejlepších akcí. Pomáhá to, softbal v Americe je někde jinde.“

V reprezentaci mají obě výhodu, že ji nově vede jejich klubový trenér Pavel Křivák. I když výhodu...

„Musíme ukázat více, že jsme lepší. Má nás na očích pořád,“ podotýká Vlčková. Volbu kouče národního týmu si ale pochvaluje. „Pavel je chlap na svém místě. Jeho rady jsou vždycky cenné, ví, o čem mluví. Dá se s ním popovídat.“

Na olympiádu má dovést softbalistky kouč Kunovic

Kunovice mají v reprezentaci softbalistek čtyři hráčky a také trenéra Křiváka

Je to jeho první akce v pozici hlavního trenéra české reprezentace softbalistek. Od červencového Světového poháru a mistrovství světa se chce Pavel Křivák odrazit se svým týmem na olympijské hry v Tokiu v roce 2020.

„Návrat softbalu na olympiádu je pro všechny velkým impulzem. Holky, které už nechtěly hrát, svoje rozhodnutí přehodnotily. Zájem o reprezentaci jde nahoru,“ potvrzuje Křivák, který je zároveň koučem Snails Kunovice.

Je jisté, že softbal bude zase olympijským sportem?
Předpokládáme, že v srpnu se o tom v Riu definitivně rozhodne. V Japonsku je to národní sport. Japonci ho protlačili celou exekutivou, aby se v Tokiu zase hrál.

Je reálné, že se vám podaří kvalifikovat na hry?
Tenhle rok bereme jako startovací. Od příštího budeme muset začít cílenou přípravu. Věřím, že svaz bude připravený více investovat do zkušeností hráček. Nezbytné jsou přípravné akce v zámoří, kde se hraje nejlepší softbal. Výhodou proti soupeřkám je mužský softbal, který máme nejlepší v Evropě. Máme kvalitní mužské nadhazovače, kteří můžou simulovat nejlepší světové nadhazovačky.

Jak se vůbec dostane trenér z periferie k reprezentaci?
Začal jsem u juniorské reprezentace někdy v roce 2004. Nějaké jméno jsem si vybudoval. V posledních letech se práce v Kunovicích daří, máme tady špičkový juniorský softbal v kategorii do 22 let. Dva roky po sobě jsme získali extraligový titul a dvakrát bronz s družstvem dospělých. Výsledky na klubové scéně ukazují, že naše práce je dobrá. V nominaci na Světový pohár a mistrovství světa jsou naše čtyři hráčky, což je historické maximum. Odráží to naše současné postavení v extralize. Jsme druzí a před posledními dvěma koly jsme si zajistili přímý postup do semifinále. Hráčky si to zaslouží, makaly. Je to pro ně motivace. Poprvé nakoukly do reprezentace, zodpovědně se připravovaly.

Na jak dlouho jste dostal smlouvu?
Do roku 2019 plus opce, kdybychom postoupily na olympiádu.

Co čekáte od Světového poháru?
Chceme více poznat hráčky, jejich silné a slabé stránky, abychom věděli, na čem pracovat. Takovou kvalitu týmů v Evropě nepotkáváme. Na Světový pohár se dostanete jen na pozvání a z Evropy jsme tam jen my a Nizozemí. Je to pro nás čest. Budeme hledat ideální sestavu pro mistrovství světa, příležitost dostane celý kádr.

Českým maximem na mistrovství světa je 10. místo. Je v silách týmu ho vylepšit?
Celou dobu se Česko snaží proniknout mezi osm nejlepších týmů, které pak hrají play-off. Věřím, že nám pomůže Světový pohár.

V zámoří budete skoro měsíc. Byl problém s uvolněním hráček?
Pár jich mělo potíže s dovolenou. Naštěstí všechny hráčky dostaly volno.

Musí si hráčky něco doplácet?
Dnes už nemusí přispívat do rozpočtu akce jako dříve. Všechny základní věci mají zajištěné, spolupodílí se na vybavení a věcech, které jim pak zůstávají. Věříme, že když se softbal vrátí mezi olympijské sporty, tak se to ještě zlepší. Abychom mohli konkurovat zemím, kde je softbal na profesionálnější úrovni.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž