Olympionik Doktor: Nejprve mě nová verze hymny neoslovila. Pak otočil

  • 78
Přiznal, že po prvním poslechu ho nové verze české hymny příliš neoslovily. V kulisách studia Českého rozhlasu už ale Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru, vyprávěl: „Mám z toho zcela jiný pocit.“

Bývalý rychlostní kanoista slýchal českou hymnu na nejvyšším stupínku se zlatou medailí na krku nespočetněkrát. V paměti mu ale nejvíce uvízly  vzpomínky na letní olympiádu v Atlantě 1996. Tam slova písně Kde domov můj zpíval hned dvakrát.

„Myslím si, že většina lidí neví, že hymna má i druhou sloku,“ řekl Doktor po představení tří variant od hudebního skladatele Miloše Boka.

Líbí se vám inovace nejznámější české písně?
Musím přiznat, že před několika dny jsem si všechny verze pustil na počítači pouze s malými repráky. Tehdy mě to příliš neoslovilo. Tady v rozhlase už jsem z toho měl zcela jiný pocit.

Jaký?
Osobně bych šel asi ještě dál. Udělal bych to ještě rychlejší. V diskuzi padaly argumenty, že sportovci nezvládnou slova druhé sloky. Naopak si myslím, že to zvládnou.

Líbí se vám zmodernizovaná verze české hymny s dvěma slokami?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 4. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 16904
Ano
Ano 816

Spokojený jste i s délkou? Zveřejněné varianty jsou nyní téměř dvakrát delší než současná podoba.
Z hlediska toho, že tu byla hymna, která měla dvě sloky, je důležité o tom diskutovat. Myslím si, že většina lidí neví, že současná hymna má i druhou sloku.

Momentka z nahrávání nové varianty české hymny. Diriguje autor úprav Miloš Bok.
Momentka z nahrávání nové varianty české hymny. Diriguje autor úprav Miloš Bok.

Zazněly také názory, že česká hymna se hraje oproti jiným státům velmi málo. Mohla by tomu nová verze pomoci?
S hymnou se musí zacházet opatrně. Jestli se bude hrát častěji, je otázka určitě legitimní. Osobně si ale myslím, že jsme naprosto jiná nátura než například Američané, kteří tu padali za příklad.

Uvítal byste i další verze od jiných autorů?
Určitě. Chtěli jsme opravdu otevřít diskuzi a zájem. Není to pouze o pár lidech, ale o tom, jak vše bude vnímat celý národ.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž