Vítěz Závodu míru z roku 1964 cyklista Jan Smolík převzal z rukou předsedy

Vítěz Závodu míru z roku 1964 cyklista Jan Smolík převzal z rukou předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala (vpravo) a předsedkyně Českého klubu fair play Květy Peckové-Jeriové (vlevo) hlavní cenu fair play za celoživotní postoj. | foto: ČTK

Ceny fair play: hlavní ocenění získali Slovák, Pabiška a Smolík

  • 6
Podvaadvacáté vybíral Český olympijský výbor sportovce, kteří prokázali pevný charakter. Hlavní Ceny fair play převzali při ceremoniálu v pražském Centru pohybové medicíny hokejista Tomáš Slovák, motocyklový závodník David Pabiška a cyklista Jan Smolík.

Plzeňský hokejový obránce Tomáš Slovák se v rozhodujícím sedmém finálovém utkání loňské extraligy proti Zlínu přiznal k tečování puku, který skončil v hledišti. Soupeř pak krátce po buly vyrovnal a o vítězi muselo rozhodnout prodloužení.

Podobně jako Slovák získal hlavní cenu za čin i motorista David Pabiška, který na Rally Dakar v Argentině pomohl vážně zraněnému italskému soupeři. Přivolal vrtulník, se zraněným jezdcem čekal do příletu helikoptéry a poté ho ještě pomáhal nakládat.

"Beru takové chování jako automatickou záležitost, zvlášť v našem sportu, kde se dostáváme na místa, kde si někdy můžeme pomoci jen sami. To bych se asi propadl, kdybych ho tam nechal a jel dál," říkal Pabiška. Pro něj jde již o druhé takové ocenění, hlavní cenu fair-play dostal od ČOV již v roce 2000, kdy při enduru zachránil život soupeři, kterému vytáhl zapadlý jazyk.

Hlavní cenu za celoživotní postoj obdržel letos cyklista Jan Smolík, ve 22 letech vítěz Závodu míru z roku 1964, tehdy svými fanoušky nazývaný Smolíček pacholíček. Komise, vybírající laureáty, ocenila jeho smysl pro fair-play nejen během závodnické kariéry, ale i později v roli trenéra brněnského střediska sportu mládeže. V něm vychoval například mistry světa Svatopluka Buchtu a Vítězslava Vobořila.

"Už to letos vypadalo, že se Závod míru obnoví, ale pak se něco zvrtlo," litoval neúspěšného pokusu o znovuzrození závodu, který jej proslavil. Také v 71 letech nadále usedá na kolo, i když teď už horské, ročně najede až 2 000 kilometrů.

"Fair play, to je respekt k pravidlům i respekt k soupeři, který dělá z volné soutěže hru gentlemanů. Fair play není o činech, ale o životní filozofii," pronesl při ceremoniálu Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Čestné diplomy za záchranu života získali vodák Libor Peška, který na Vltavě ve Vyšším Brodu zachránil topícího se raftaře, a chebští triatlonisté, kteří zachránili těžce zraněného chodce, sraženého bezohledným řidičem.

Ceny obdrželo i dalších jedenáct jednotlivců či kolektivů. Deset ocenění pak bylo uděleno v kategorii školních cen. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž