Triatlon, ilustrační snímek

Triatlon, ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Korejská triatlonistka si vzala život. Už nemohla snášet týrání trenérů

  • 13
Patřila k triatlonovým nadějím Jižní Koreje, očekávaly se od ní velké výsledky. Dvaadvacetiletá Čche Sok-hjon už však dál nemohla snášet týrání svých trenérů a kvůli dlouhodobému trápení si rozhodla vzít život.

Na fyzické i verbální útoky si stěžovala u vedení svazu a nakonec i domácímu olympijskému výboru. Podle médií ji ale všichni ignorovali.

Čche Sok-hjon ve svém deníku popisovala, jak každý den pláče, že ji trenéři často bijí nebo jí zakazují jídlo. Podle médií uvedla, že by raději zemřela, než aby byla bita jako pes.

Útoky si dokonce prý i nahrála. V jednom souboru, který zveřejnila korejská televize YTN TV, jí trenér vyčítal, že přibrala na váze.

„Teď nesmíš tři dny vůbec nic jíst,“ křičel na ni rozzlobený kouč. „Musíš za to nést odpovědnost,“ dodal.

Poté jí řekl, ať sevře zuby a na nahrávce bylo slyšet, jak ji udeřil. „Já ti dám lekci,“ říká pak hlas.

Její otec také novinářům sdělil, že jednou ji donutili koupit si za 200 000 jihokorejských wonů (zhruba 3 900 českých korun) chleba, který pak měla jako trest za přibrání váhy před zraky všech sníst.

Čche Sok-hjon prosila, aby „hříchy jejích tyranů“ byly odhaleny. Několik tisíc lidí už proto podle agentury SID sepsalo petici za důkladné vyřešení případu.

Korejská triatlonová federace v prohlášení slíbila, že proti údajným tyranům přijme opatření, a vyjádřila hlubokou soustrast rodině a všem jejím přátelům.

I korejský olympijský výbor vydal k případu prohlášení. „Výbor považuje za politováníhodné, že k takovému incidentu došlo,“ napsal a dodal, že se podobným útokům snaží předcházet. V budoucnu prý bude více dbát na osvětu ohledně lidských práv.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž