Capalini obsadil ve finále SP druhé místo

Budapešť - Český moderní pětibojař Libor Capalini obsadil ve finále Světového poháru v Budapešti druhé místo. Mistr Evropy tak vylepšil dosavadní nejlepší český výsledek v celkovém pořadí seriálu SP, kterým byla čtvrtá pozice Alexandry Kalinovské ze soboty. Vítězství v soutěži a zároveň jistotu účasti na OH 2004 v Aténách v neděli mohl slavit Litevec Andrejus Zadněprovskis, za nímž Capalini zaostal o 56 bodů.

Českému reprezentantovi se dařilo při střelbě i v šermu. V plavecké části sice zaostal za svým osobním rekordem o více než sekundu, ale skončil druhý. "Jenže při parkuru pak shodil čtyři překážky. Zejména chyby na posledních dvou skocích ho asi připravily o možnost bojovat o vítězství a tím i o kvalifikační místo na olympijské hry," řekl ČTK reprezentační trenér Jakub Kučera.

Do závěrečného běhu odstartoval Capalini, od minulého pátku otec dcery Nikoly, z páté pozice. S pomocí druhého českého zástupce, letošního mistra světa Michala Sedleckého, se propracoval na konečné druhé místo, Zadněprovskise však už neohrozil. Světový šampion Sedlecký skončil až osmadvacátý. Pokazil totiž už úvodní střelbu, po níž figuroval až na třicátém místě.

Alexandra Kalinovská tři týdny po zisku titulu mistryně světa ve štafetě a deváté pozici z individuální soutěže na MS obsadila v sobotním finále Světového poháru v Budapešti čtvrté místo. Zvítězila Italka Claudia Corsiniová před Paulinou Boeniszovou z Polska, na třetí součet domácí Szuzsy Vörösové ztratila česká reprezentantka 28 bodů.

Kalinovská se tak zařadila mezi trojici pětibojařek, jež skončily v první desítce v individuálních soutěžích na všech vrcholných soutěžích letošního roku - na ME, MS i ve finále SP.

Po úvodní střelbě byla přitom česká reprezentantka až třiadvacátá, 952 bodů ale neznamenalo nijak propastnou ztrátu na nejlepší. "Stejně jako na všech soutěžích v poslední době Saša skvěle šermovala. Druhé místo a 968 bodů ji posunuly do první desítky," řekl ČTK reprezentační trenér Jakub Kučera.

V plavání si Kalinovská jako jedna z mála pětibojařek dokázala v Budapešti vylepšit svůj výkon z MS v Kalifornii; časem 2:28,50 si dokonce vytvořila nový osobní rekord. "V jízdě na koni neudělala ani jednu chybu, vyhrála a jako jediná z celého startovního pole získala maximum 1200 bodů," pochválil svou svěřenkyni Kučera.

Do závěrečného běhu odstartovala Kalinovská ze sedmého místa, svou ztrátu na nejlepší ale neustále snižovala. Nakonec ji od medaile dělilo zhruba 30 metrů. "Čtvrté místo v celkové klasifikaci Světového poháru je nejlepším českým výsledkem v historii této soutěže," dodal trenér.

Vítězná Italka Corsiniová je první pětibojařkou, která se kvalifikovala na OH 2004 do Atén.

Výsledky:
Muži:
1. Zadněprovskis (Lit.) 5600 b., 2. Capalini (ČR) 5544, 3. Salazar (Mex.) 5528, 4. Sabirchusin 5512, 5. Galkin (oba Rus.) 5508, 6. Ibanes (Fr.) 5500, ...28. Sedlecký (ČR) 4856.
Ženy: 1. Corsiniová (It.) 5500 bodů, 2. Boeniszová (Pol.) 5412, 3. Vörösová (Maď.) 5352, 4. Kalinovská (ČR) 5324, 5. Muratovová (Rus.) 5280, 6. Ceruttiová (It.) 5256.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž