Brno chce získat zimní stadion

Brno - Téměř patnáct milionů korun jsou ochotni brněnští zastupitelé zaplatit za zchátralý zimní stadion za Lužánkami, který je už čtyři roky mimo provoz. "Uvedenou částku chceme vložit do získání nemovitosti, kterou bude následně potřeba zbořit a postavit nový stadion," uvedl primátor města Brna Petr Duchoň. Snahu brněnských radních, kteří by rádi sportoviště navrátili svému původnímu účelu, ale brzdí složité majetkové poměry.

Město Brno nabízí zaplacení pohledávky dlužníka Zdeňka Valce vůči České spořitelně. Tu určil Krajský obchodní soud ve výši více než deset milionů korun. Za další milion korun hodlá uhradit pohledávku věřitele Martina Stloukala vůči dlužníkovi Valc a.s. Brno.

Kromě toho jsou zastupitelé ochotni vyplatit zatížení nemovitosti na katastrálním úřadu ve výši 3,5 milionu korun a také uhradit daň z převodu nemovitosti.

Radní oslovili Stloukala, aby jim sdělil stanovisko k nabídce města na odkoupení jeho pohledávky. Ten nabídl, aby na něho město převedlo pozemek o výměře 12 754 metrů čtverečních, na kterém chce realizovat svůj podnikatelský záměr: Výstavba a provozování haly pro lední hokej.

Jako druhou alternativu Stloukal nabídl postoupení pohledávky za 4,2 milionu korun.

"Rada města Brna variantu vypořádání pohledávky za pozemek vůbec nedoporučila k projednávání. Cena pozemku dle znaleckého posudku činí téměř 4,7 milionu korun a tržní cena představuje zhruba 23 milionů korun. Proto byl Stloukal požádán o přehledné vyčíslení hodnoty jeho pohledávky," uvedl primátor Duchoň.
 
Zimák nelze přestavět
Z odborného posudku technického stavu zimního stadionu za Lužánkami je zřejmé, že stávající stavbu nebude možné využít pro přestavbu objektu na moderní hokejovou halu s parametry pro mezinárodní utkání. Jednotlivé části objektu zimního stadiónu leží na neuklidněných navážkách, které jsou rozdílně založené a nepravidelně sedají.
 
Také stav původních betonových nosných stěn pod tribunami A a B je alarmující, neboť se drolí. Kromě toho jsou prostory v suterénu narušeny vlhkostí a stav střešních krytin a klempířských prací je havarijní. Technologická a technická zařízení jsou zastaralá, nefunkční a v havarijním stavu.

Z posudku vyplývá, že pokud bude zimní stadión převeden do majetku města, je nutno počítat s jeho demolicí a výstavbou zcela nové haly.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž