Boxer Konečný: Báli se, abychom se nepoprali

  • 2
Přezdívají mu Razor. Břitva. Ale když se ho moderátor zeptal, kdo vyhraje zápas o titul mistra světa, lámanou němčinou odpověděl: "Přátelství." Možná si jen popletl slovíčka. Nic to však nemění na tom, že ukrajinský boxer Sergej Dzinziruk v civilu ostře vůbec nepůsobí.

"Je to férovej, slušnej a sympatickej kluk," zjistil po prvním setkání s Dzinzirukem český profesionální boxer Lukáš Konečný.

Právě on mu chce v sobotu 26. dubna v Drážďanech sebrat pás šampiona organizace WBO. O titul profesionálního mistra světa se utká jako první Čech v dějinách. Jenže Ukrajinec neprohrává. Složil všechny dosavadní soupeře. Bylo jich už
34 v řadě. Jen 12 z nich přečkalo celý zápas, ostatní v superwelterové váze do 69,8 kg odrovnal k. o.

Teď je tu česká překážka. Vyzývatel Konečný a obhájce Dzinziruk se včera poprvé od vyhlášení zápasu potkali. Na tiskové konferenci ve starobylé restauraci v historickém centru Drážďan, kterou organizátoři večera uspořádali.

Šampion, který se zná s ukrajinskými boxerskými hrdiny bratry Kličkovými, už seděl u stolu v rohu místnosti, když Konečný přicházel.

"Rovnou jsem šel za ním, podal jsem mu ruku jako první. Usmíval jsem se. On je příjemný kluk," vyprávěl český bijec. Pak si vyzvedl 110 lístků v ceně 56 eur, které sám koupil pro české fandy. Objednali si je přes jeho web profiboxing.cz. Prodá jim je bez provize.  "Rád jim je pošlu, ale klidně ať si pro ně přijdou ke mně domů. Potřebuju mít v hale co největší podporu."

Když Konečný viděl, že ho neposadili hned vedle Dzinziruka, s úsměvem prohodil: "Asi abychom se nepoprali." Nic takového nehrozilo. Naopak. Bylo veselo.

O zábavu se staral hlavně mistr světa Zsolt Erdei řečený Ohnivý pták. Jeho zápas s Američanem DeAndreyem bude vrcholem večera ve Freiberger Areně. Maďar se šklebil do fotoaparátů, vtipkoval. Ani Dzinziruk nezůstal pozadu. Při společném focení udělal Erdeiovi "paroháče".

"Konečný je silný boxer, číslo 2 na žebříčku WBO. A proto je jasné, že zápas nebude snadný," povídal Ukrajinec uctivě. Jak přišel k přezdívce Břitva, netuší. "Začali to psát v novinách a zůstalo mi to." Konečný, kterému zase říkají Lamač žeber, tvrdí: "Nemám rád kecy, co jsou v Americe: zbaštím tvoje děti, zmydlím tě. Dzinziruk takový není. Věřím, že ať zápas dopadne jakkoli, podáme si ruce a pokecáme."

ŽIVOTNÍ ŠANCE. Boxer Lukáš Konečný tvrdě trénuje na zápas o titul mistra světa organizace WBO. Utká se s neporaženým Dzinzirukem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž