Český boxer Zdeněk Chládek

Český boxer Zdeněk Chládek s rozhodčím. Své finále ve Velké ceně Ústí nad Labem vyhrál. | foto: ČTK

Boxer Chládek zaujal Kubánce

Pokud někdo před ústeckou Velkou cenou pochyboval, jestli v teenagerovi Zdeňku Chládkovi třímá boxerský talent, po ní už nemá žádný nárok. Jeho nadání totiž stvrdili sami zástupci Kuby, tedy velmoci amatérského ringu, k níž všichni vzhlíží jako ke svatému obrázku.

"Vedle mě seděl šéf kubánské výpravy. Bavili jsme se o různých věcech a najednou říká, že můj kluk je šikovný, že by ho mohli pozvat na Kubu," vykresluje Chládkův otec, který synovi dělá manažera a je vedoucím české reprezentace.

A tak slovo dalo slovo a Chládek se před říjnovým mistrovstvím světa juniorů v Mexiku téměř jistě vydá na kemp do boxerského ráje.

Chládek ústeckou Grand Prix ve váze do 64 kg vyhrál. V osmnácti letech! Ve finále nedal šanci Australanu Kiddovi. Díky tomu triumfoval i v anketě MF DNES, odborná porota ho zvolila Nejlepším sportovcem června v Ústeckém kraji.

Trénink na Kubě? Dlouho jen sen. "Naposledy jsme tam byli s Lukášem Konečným a dalšími před mistrovstvím světa v Houstonu 1999," vzpomněl si šéftrenér české reprezentace Svatopluk Žáček.

Už čeká jen na písemné potvrzení od kubánské strany. Sponzor, který cestu Chládkovi a trenérovi zaplatí, je připravený. "Ještě budu komunikovat s naší ambasádou na Kubě. Vyjde to," věří Žáček, manažer ústeckého klubu, za který Chládek boxuje. Pochází ale z Krupky.

Podle Žáčka má trénink s Kubánci cenu. "Před olympiádou v Atlantě jsme tam jeli na dva turnaje a slyšel jsem názory, že Žáček je blázen, že chce kluky nechat rozsekat," nechápal kouč. "Kontakt s cizími soupeři, navíc se špičkou, je potřebný. Spárovat jen doma, to vám moc nedá, ti kluci se už znají."

Chládek si nedávno zkusil, jak se trénuje v Rusku. Na bázu se dostal s českým národním týmem. "Jsem rád, že mě k sobě vezmou i Kubánci, určitě mi to něco dá," těší se sportovní všeuměl, který by kromě boxu prorazil ve fotbale, hokeji i karate.

Teď trénuje s nejlepším český profesionálním boxerem Lukášem Konečným. "Máme hodně podobný styl, může mi ukázat techniku, odhalit chyby. Pomáhá mi to."

On se však k profíkům nehrne. "Chci zkusit ještě jeden, možná dva olympijské cykly."

Z Chládka, bronzového z mistrovství Evropy juniorů, roste česká jednička mezi amatéry. "Vůli má, nebojí se, bez toho by to nešlo. Potřebuje se ještě zklidnit, někdy je až moc suverénní. Zlepšit obranu, úderovou pestrost. Ale je mladý, to se dá odstranit. Ještě asi českou jedničkou není, ale mohl by se jí stát," předvídá Žáček.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž