V hlavním městě Nikaraguy Managua se uskutečnil boxerský galavečer s osmi duely...

V hlavním městě Nikaraguy Managua se uskutečnil boxerský galavečer s osmi duely místních profesionálů, kterým dokonce přihlíželi i diváci. | foto: AP

V Nikaragui se boxuje, dokonce před diváky: Tady se viru nebojíme

  • 2
V Nikaragui, kde se jako v jedné z hrstky zemí na světě hraje fotbalová liga, se navzdory pandemii koronaviru také boxuje. V hlavním městě Managua se v sobotu uskutečnil galavečer s osmi duely místních profesionálů, kterým dokonce na rozdíl od fotbalu přihlíželi i diváci.

Ti nicméně dodržovali hygienická opatření a v hledišti seděli dál od sebe, používali roušky a pořadatelé jim například dezinfikovali ruce.

„Nikaragua je chudá země a boxeři potřebují jíst. Nemohou zůstat trčet doma,“ citovala agentura AP promotéra Rosenda Álvareze ještě před zahájením večera. „Tady se viru nebojíme, není tu karanténa. Ta tři úmrtí (která oficiálně uvádí ministerstvo zdravotnictví), přišla zvenčí, v zemi nikdo nebyl nakažen,“ tvrdil někdejší dvojnásobný profesionální mistr světa.

V hlavním městě Nikaraguy Managua se uskutečnil boxerský galavečer s osmi duely...
V hlavním městě Nikaraguy Managua se uskutečnil boxerský galavečer s osmi duely...

Přesto při organizaci večera zavedl opatření. Diváci se mohli přiblížit k ringu maximálně na dva metry a lékaři jim při vstupu do haly měřili teplotu. Osmitisícové hlediště se nicméně přes nabídku vstupenek zdarma zaplnilo jen zhruba z jedné desetiny. Zápasy ale vysílala státní televize Canal 6 a také jihoamerická ESPN.

Ráj sportu v časech pandemie. Jsme za blázny, říkají Nikaragujci

Také boxeři při nástupu do ringu měli roušku. Na koronavirus ale testováni nebyli. „Nikdo z nich neměl symptomy ani v přípravě nebyl nemocný,“ řekl Álvarez.

Nikaragua dosud oznámila pouhých jedenáct případů nákazy koronavirem a tři úmrtí, zatímco v sousedních a blízkých zemích středoamerický integrační systém registruje na 13 000 nemocných a 500 mrtvých.

V zemi pokračují vedle fotbalu například také baseballové soutěže a autoritářský stát běžně organizuje hromadné akce. Čelí kvůli tomu kritice například od Panamerické zdravotnické organizace či od Amnesty International.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž