Alex Rodriguez po roce a pl oblékl res New York Yankees.

Alex Rodriguez po roce a pl oblékl res New York Yankees. | foto: AP

Baseballista Rodriguez se vrátil po ročním trestu za doping

  • 3
Superhvězdný baseballista Alex Rodriguez z New Yorku Yankees se po ročním trestu za doping vrátil na scénu MLB. V prvním zápase sezony nechyběl v sestavě při domácím utkání proti Torontu a dočkal se vřelého přijetí od fanoušků, kteří slavnému pálkaři zjevně odpustili.

Rodriguezovu návratu přihlíželo 48 469 diváků a při představování jednotlivých hráčů se mu dostalo nejhlasitějších ovací, v nichž zaniklo i občasné zabučení. Newyorský rodák „A-Rod“ dokázal odpálit jeden míč, jednu metu dostal zdarma, ale vysoké porážce s Blue Jays 1:6 nezabránil.

Přesto to pro něho byl výjimečný den. Sám ho označil za možná nejmimořádnější, co kdy prožil. Soutěžní zápas základní části hrál poprvé od září 2013. V hledišti nechyběla ani jeho matka. „A já jsem i kvůli ní šťastný. Pro celou mou rodinu je to speciální den,“ řekl Rodriguez novinářům.

„Musím potvrdit, že to je skutečně skvělý pocit. Miluju New York a hlavně naše fanoušky. Ale oni mi nic nedluží. A jak už jsem řekl během přípravy - cítím se jako nováček a součástí toho je i to, že si vážím jejich aplausu a jejich respektu,“ prohlásil Rodriguez.

V září 2013 byl za užívání dopingu, které dlouho popíral, suspendován na rekordních 211 zápasů; trest mu arbitráž později snížila na 162 duelů, tedy celý následující ročník MLB. Poté co absolvoval bez problémů letošní přípravný kemp, hraje jeden z nejlépe placených baseballistů ligy na pozici suplujícího pálkaře a má střídavě nastupovat i v poli.

S Yankees ho pojí kontrakt až do roku 2017, za tři sezony si má vydělat celkem 61 milionů dolarů. Dalších šest milionů může přidat, pokud se posune na čtvrté místo historického přehledu hráčů s nejvyšším počtem odpálených homerunů. Na čtvrtého Willieho Mayse mu jich přitom schází pouze šest.

Vedení klubu však již dopředu avizovalo, že proti vyplacení této prémie se bude bránit, neboť s ohledem na hráčovu dopingovou minulost považuje jeho dosavadní výkon 654 nechytatelných odpalů za bezcenný.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž